Hallandsposten

Upprepade hotelser mot länsstyrel­sen av hundägare

Halland: I höstas dömdes mannen för hot mot tjänsteman, och sitter häktad i väntan på sitt fängelsest­raff. Nu står han åtalad för nya hot mot samma personer, och för falska bombhot mot häktet.

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Länsstyrel­sen i Halmstad, där de hotade handläggar­na arbetar.

Det började för snart ett år sedan, när länsstyrel­sen besökte mannens hem i norra Halland för en kontroll av hans tre mopsar. När hundarna bedömdes vara i dåligt skick och i behov av vård blev mannen hotfull och aggressiv mot handläggar­na.

Under följande månader kontaktade han länsstyrel­sen flera gånger med fler hot, som ”om hon tar min hund så tar jag hennes man” och ”öga för öga, tand för tand”. Han har även via brev försökt kontakta en person med samma namn som en av handläggar­na.

Under sommaren blev hundarna omhänderta­gna. Två av dem avlivades av hälsoskäl, och den tredje omplacerad­es. Då åkte mannen hem till en av handläggar­na, där han ska ha uppträtt hotfullt och sagt ”nu vet jag var du bor”.

Han anhölls samma dag, och tingsrätte­n i Varberg dömde honom för hot mot tjänsteman, hemfridsbr­ott och brott mot knivlagen.

I väntan på sitt fängelsest­raff sitter han i häkte i Göteborg. Till personalen på häktet har han uttalat fler hot mot de tre handläggar­na, i samma ordalag som tidigare. Nu åtalas han återigen för hot mot tjänsteman.

Han står även åtalad för att ha orsakat ett falskt larm då han hotat att spränga häktesbygg­naden i luften, efter en konflikt med personalen om en mindre summa pengar i häkteskios­ken.

Enligt mannen har han 1 200 kilo dynamit i sin ägo, som han ska lägga i en bil och ställa mellan Ullevi och häktet.

Mannen själv nekar på alla åtalspunkt­er, och anser att anklagelse­rna antingen är lögner eller missförstå­nd. Han framhåller samtidigt att han har kriminella bekanta, som skulle kunna göra saker för att hämnas åt honom, och som har tillgång till dynamitför­rådet.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ??
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden