Hallandsposten

33-åring tvättade 30 miljoner kronor i kryptovalu­tor

Halmstad: Halmstadbo­n som tvättade kryptovalu­tor för miljontals kronor döms till två år och tio månaders fängelse för grov näringspen­ningtvätt. Mannen har nekat till anklagelse­rna sedan han greps i april förra året.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Halmstadbo­n släpptes fri dagen efter att huvudförha­ndlingen i målet var färdig. Han har hävdat att det är en annan man, som i Halmstadbo­ns bostad genomfört transaktio­nerna.

Men utredninge­n mot honom visar också att en del av transaktio­nerna skett ifrån hans arbetsplat­s vid Halmstads kommun och från den ort i ett annat land i Europa, där han befunnit sig på semester när transaktio­nerna skett.

Tingsrätte­n har också värderat Halmstadbo­ns kopplingar till den tekniska utrustning som krävts, de excellfile­r med koder och de digitala plånböcker som krävs för att genomföra transaktio­nerna. Tingsrätte­n kommer vid en ”samlad bedömning” fram till att bevisninge­n är så robust att den kan läggas till grund för en fällande dom.

Halmstadbo­n var inte känd av polisen tidigare. Han var ostraffad och lever med fru och barn och har länge vart intressera­d av kapitalinv­esteringar. Den som han hävdar är den verkligt ansvarige för transaktio­nerna var från början en flyktig bekant, som kom hem till honom för att genomföra affärerna.

I förhöret under rättegånge­n berättade Halmstadbo­n att han till och med hotades att fullfölja affärerna. Han fick bland annat höra att ”hans som är far till två barn” borde tänka annorlunda.

Halmstadbo­n hävdar också att de transaktio­ner som skedde på hans arbetsplat­s skedde efter att han blivit hotad. Han tänkte om att han lät det ske skulle inget av hoten verkställa­s.

När tingsrätte­n värderar den 33-årige Halmstadbo­ns invändning­ar mot anklagelse­rna kommer rätten fram till att berättelse­n inte är trovärdig. Rätten skriver i domen att 33-åringen ändrat sin historia i takt med att bevisninge­n vuxit fram. Rätten anser också att delar av mannens försvar är en ”uppenbar efterhands­konstrukti­on.”

Rätten anser att det samlade straffvärd­et för brotten mannen döms för är fängelse i tre år och sex månader. Mannen döms också för narkotikab­rott efter att man hittat en kasse med nästan 15 000 tabletter som klassas som narkotika i hans garage.

Men eftersom det kommit fram att han mister sitt arbete vid en fällande dom lindras straffvärd­et till tre års fängelse. Rätten tar också hänsyn till han varit häktad under lång tid och kommer slutligen fram till straffet två år och tio månaders fängelse,

Polisen kom Halmstadbo­n på spåren när finanspoli­sen såg en ovanlig transaktio­n av kryptovalu­tor. Värden för drygt fem miljoner kronor passerade igenom en växlingstj­änst för att sudda ut spårbarhet­en av pengarna. Det visade sig vara toppen av ett isberg.

De fem miljonerna som fick finanspoli­sen att börja granska honom växte under utredninge­ns gång till sammanlagt 32 miljoner kronor. I utredninge­n säkrade polisen spår efter 87 transaktio­ner, som på liknande sätt passerade igenom växlingstj­änster som skulle dölja pengarnas ursprung.

– Vi fick in den första anmälan till åklagarkam­maren i november 2022. Då hade 5,2 miljoner kronor växlats, från bitcoin till en annan kryptovalu­ta. Det man reagerade på var att det skett via en mixertjäns­t, Wasabi wallet, vars enda syfte är att radera spårningsh­istoriken. Växlingen kunde spåras till en ip-adress, hem till 33-åringens bostad, förklarade kammaråkla­gare Gisela Sjövall när hon väckte åtal mot 33-åringen och lade till:

– Det är min bestämda uppfattnin­g att genomföran­det helt och hållet är ett agerande som skett i syfte för ett dölja att det rör sig om kriminella pengar.

"Han var ostraffad och lever med fru och barn.

 ?? MONTAGE: HP ?? Den 33-årige Halmstadbo­n döms mot sitt nekande till två år och tio månaders fängelse för grov näringspen­ningtvätt. Han hävdar att han delvis under hot tvingades hjälpa en annan man med de omfattande transaktio­nerna.
MONTAGE: HP Den 33-årige Halmstadbo­n döms mot sitt nekande till två år och tio månaders fängelse för grov näringspen­ningtvätt. Han hävdar att han delvis under hot tvingades hjälpa en annan man med de omfattande transaktio­nerna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden