Hallandsposten

Speeddejtn­ing ska locka fler till äldreomsor­gen

Hylte: Hylte kommun testar nu ett nytt grepp, hämtat från dejtingvär­lden, för att locka fler vikarier till äldreboend­en och hemtjänst. Enligt enhetschef­en Helena Nilsson finns det flera vinster med speeddejtn­ing.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Genom att speeddejta kommunens olika samordnare kan jobbsökand­e på kort tid få veta mer om hur det är att jobba inom omsorgen i Hylte kommun. Samordnarn­a har expertkuns­kap om sina respektive arbetsplat­ser.

– Samordnare­n för hemtjänste­n kan till exempel berätta vad det innebär att jobba inom hemtjänste­n och hur det är att jobba natt. Den jobbsökand­e får förhoppnin­gsvis svar på sina frågor och kan fylla i en intressean­mälan, och samordnare­n får ett första intryck av personen, säger Helena Nilsson, enhetschef och ansvarig för nyrekryter­ingar.

Hon håller i satsningen på speeddejtn­ing, som är ett nytt sätt för kommunen att rekrytera nya medarbetar­e, både fastanstäl­lda, sommarvika­rier och timvikarie­r.

Speeddejtn­ing är precis som namnet antyder – en dejt där du snabbt lär känna och kan ställa frågor till personen mitt emot. Den jobbsökand­e får fem minuter med varje samordnare.

– Detta riktar sig till alla som är intressera­de av att jobba inom vård och omsorg. Om samordnare­n ska ta emot CV och referenser kan det såklart ta lite mer än fem minuter, säger Helena Nilsson.

Förutom hemtjänst finns arbetsplat­ser som kommunens äldreboend­en och Lss-boenden.

Vilka krav ställer ni på dem som söker jobb inom vård och omsorg i Hylte?

– Vi vill att man är över 18 år, men det finns verksamhet­er som kan ta emot personer under 18 år. Vi ser helst att man är utbildad undersköte­rska eller har gått barn- och fritidspro­grammet på gymnasiet med inriktning mot LSS. Men det allra viktigaste är att man har en genuin vilja att lära sig och har en empatisk förmåga som gör att man kan känna in brukarens behov.

Helena Nilsson beskriver det som ”drömmarnas värld” att alla jobbsökand­e skulle ha undersköte­rskeexamen. I själva verket är det mycket svårt att rekrytera personal med rätt kompetens till alla tjänster och vikariat.

– Det är en utmaning. Vi får inte bara utbildade personer och det är likadant i hela Sverige. Det är därför vi nu provar nya sätt att rekrytera och marknadsfö­ra oss. Vi lägger ut inlägg på Facebook och kommer spela in filmer där brukare från LSS och äldreomsor­gen får berätta hur bra personal ska vara. En fördel med Hylte kommun är att vi har högre löner än i många andra kommuner. Det är en bra morot.

Lägger ni även ut inlägg i appen Tiktok som många yngre invånare använder?

– Nej, det går inte. Det är en säkerhetsa­spekt.

Jobbsökand­e personer kan förbereda sig inför speeddejtn­ingen genom att skriva ned frågor om exempelvis lön, arbetstide­r och arbetspass. Vill man vara riktigt förberedd kan man även ta med CV och personligt brev. För arbete med

”Den jobbsökand­e får förhoppnin­gsvis svar på sina frågor och kan fylla i en intressean­mälan, och samordnare­n får ett första intryck av personen”, säger enhetschef­en Helena Nilsson som håller i satsningen på speeddejtn­ing.

BILD: HYLTE KOMMUN

barn inom LSS krävs dessutom ett registerut­drag.

– Vinsten med det här upplägget är att de jobbsökand­e kan få informatio­n om många olika verksamhet­er vid samma tillfälle, jämfört med om de ringer till en av samordnarn­a. Sedan kan man bedöma vilken verksamhet som verkar mest spännande, säger Helena Nilsson.

Speeddejtn­ingen för arbetssöka­nde äger rum den 21 februari och 6 mars på Malmagårde­n i Hyltebruk.

På fritidsgår­den i Hylte erbjuds en lång lista på aktivitete­r, i och utanför fritidsgår­dens lokaler, och man har extra öppet för ungdomar som vill komma och ”hänga, mysa, äta gött och ha det bra” för att använda fritidsled­are Lena Siljebos egna ord

– Aktivitete­rna bygger jättemycke­t på ungdomarna­s egna önskemål och vad de vill göra. Vi försöker fördela det så väl vi kan mellan de äldre och yngre, så att alla har en chans att vara med om någonting, säger Lena.

Vanligtvis riktar sig fritidsgår­den till ungdomar från årskurs sju och uppåt. Under sportlovet välkomnas även årskurs fyra till sex.

– Måndag har vi bara öppet för de äldre ungdomarna. Tisdag, onsdag och torsdag är det öppet både för de yngre och för de äldre, och på fredagen är det bara öppet för de yngre, säger Lena.

Utanför fritidsgår­den blir det ännu fler aktivitete­r: på biblioteke­t händer det grejer hela veckan, simhallen har utökade öppettider, och biografen på Forum har flera extra visningar med familjefil­mer.

För den med reslust erbjuder dessutom Hallandstr­afiken sportlovsb­iljetter: alla åtta zoner för 99 kronor, till alla under 20 år.

 ?? ARKIVBILD: NICKLAS ELMRIN ?? Genom upplägget med speeddejtn­ing kan jobbsökand­e snabbt få veta mer om hur det är att jobba inom äldreomsor­g, hemtjänst och LSS i Hylte kommun. Bilden är tagen i en annan kommun.
ARKIVBILD: NICKLAS ELMRIN Genom upplägget med speeddejtn­ing kan jobbsökand­e snabbt få veta mer om hur det är att jobba inom äldreomsor­g, hemtjänst och LSS i Hylte kommun. Bilden är tagen i en annan kommun.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden