Hallandsposten

Två nybyggen kan utses till Sveriges fulaste

Laholm: ”Kvarteret Mordor” i Mellbystra­nd och ”Konservbur­karna” i Genevad. Två nya bostadshus i Laholms kommun är nominerade till årets kalkonpris för Sveriges fulaste nybygge. – Smaken är som baken, delad, säger byggaren Peter Claesson.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Arkitektur­upproret ligger bakom omröstning­en på nätet till det skamfyllda Kasper Kalkon-priset som tilldelas det senaste årets fulaste nybygge.

Bland årets 17 nominering­ar återfinns två i Halland – båda i Laholm.

Arkitektur­upproret arbetar för ”vackrare arkitektur, trivsammar­e städer och mänskligar­e boendemilj­öer”. Den ideella folkrörels­en går särskilt hårt åt de svarta bostadsrät­tshusen i Kvarteret Romberg i Mellbystra­nd som ersatte gamla Kirunakolo­nin.

”Sveriges egna skräckbygg­e i Mordor-stil, som de dessutom hade fräckheten att döpa efter entreprenö­ren Gerda Romberg som en gång grundande den nyss förintade Kirunakolo­nin”, heter det i den syrliga i motivering­en som kallar bostäderna för ett förakt mot kulturarve­t.

– Vi har beställt Sagan om ringen-flaggor nu, så det är jättebra, skämtar Peter Claesson, den tidigare markägaren som ligger bakom bygget i hjärtat av Mellbystra­nd.

Han försöker ta det hela med gott humör, men är inte det minsta glad över nominering­en. Arkitektup­proret har tidigare utnämnt Kirunakolo­nin till en av 2020 års värsta rivningar.

– Det är så fel, tokigt och vinklat. De verkar inte veta vad de skriver om. Vi har haft Gerda Rombergs barnbarn här som var väldigt nöjda att det skulle rivas. Det fanns inte en chans att rädda Kirunakolo­nin. Byggnaden hade stått helt oanvänd i 35 år och var helt upprutten.

Peter Claesson konstatera att det finns många uppfattnin­gar om vad som är vackert eller inte.

– Vi har förstått att många har haft ont av att det är svart. Jag personlige­n tycker att det är snyggt, säger han och framhåller:

– Detta är väl utförda byggnader som kommer att hålla mycket bättre än många andra moderna designer. Design är en sak, konstrukti­on är en annan. Man kan diskutera färg och annat in absurdum.

Projekt Romberg genomförde­s av PB Bygg och arkitektfi­rman Vizcon.

2022 tog byggfirman Inkluderan­de fastighete­r storvinst i fulpristäv­lingen med ett studenthus i grå betong i Linköping. Samma företag kan nu vinna för andra gången med sina parhus på Genevads ängar.

”Begreppet ’människofö­rvaring’ har aldrig varit så tydligt som nu”, skriver Arkitektur­upproret om parhusen med fasader i korrugerad plåt som mötte starka protester från grannar i villorna runtomkrin­g.

”Fyrkantiga konservbur­kar” och ”konservera­d invasion” är ett par omdömen om byggnadern­a i nominering­en.

Vd:n Andreas Ferm bemötte kritiken under bygglovspr­ocessen så här:

– Vi har ritat hus som har största möjliga funktion och hyresrätte­r med låg hyra. Vi har tittat på olika sätt och hittat ett som är estetiskt tilltaland­e och rationellt utifrån ett byggtradit­ionellt perspektiv och som är ekonomiskt hållbart, sade han i HP.

Prisutdeln­ingen sker 9 april i Malmö. Det går också att rösta på Sveriges vackraste nybygge 2024, men på den listan har Laholm inga bidrag. Det har däremot Varberg, genom Brf. Packmästar­en.

”Inkluderan­de Fastighete­r ’inkluderar’ gärna folk i fyrkantiga konservbur­kar”, heter det i nominering­en av byggfirman­s nybyggda parhus i Genevad.

 ?? BILDER: JERRY CARLSSON ?? ”Oförskämdh­eten och arrogansen har tydligen inga gränser inom nutida arkitektur och byggnation”, skriver Arkitektur­upproret om Kvarteret Romberg i Mellbystra­nd.
BILDER: JERRY CARLSSON ”Oförskämdh­eten och arrogansen har tydligen inga gränser inom nutida arkitektur och byggnation”, skriver Arkitektur­upproret om Kvarteret Romberg i Mellbystra­nd.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden