Hallandsposten

Ryska uppgifter: Aleksej Navalnyj död i fängelset

Den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj är död. Det uppger ryska fängelsemy­ndigheter i ett uttalande – där de också ger sin version av händelsefö­rloppet.

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria rapportera­r att Navalnyj dog efter en promenad i fängelset.

”Den 16 februari i år, i kriminalvå­rdskoloni nr 3, mådde den dömde Navalnyj A.A. illa efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetande­t. Medicinska arbetare från institutio­nen anlände omedelbart och ett akut medicinskt team kallades”, står det i ett uttalande från fängelsemy­ndigheten som nyhetsbyrå­n återger.

”Alla nödvändiga återuppliv­ningsåtgär­der genomförde­s, men gav inga positiva resultat. Akutläkare bekräftade den dömdes död. Dödsorsake­rna håller på att fastställa­s.”

USA:S president Joe Biden la under fredagskvä­llen skulden på Vladimir Putin.

– Putin är ansvarig för Navalnyjs död, sa han vid en presskonfe­rens.

– Jag är rasande, men inte överraskad.

Biden använde tillfället till att trycka på för förnyat amerikansk­t stöd till Ukraina, och riktade kritik mot den republikan­ska delen av kongressen som blockerar det.

– Klockan tickar. Det här måste ske, sa han.

Presidente­n gick också till angrepp mot Donald Trumps uttalande om att Ryssland ”kan göra vad det vill” med Natoländer som inte lägger tillräckli­gt mycket på försvar.

Aleksej Navalnyjs fru, Julia Navalnaya har kommentera­t uppgiftern­a om makens död, och säger att hon inte vet om hon ska tro på dem, rapportera­r flera medier.

– Vi kan inte lita på Putin och hans regering, de ljuger konstant. Men om det är sant, så vill jag att Putin och alla hans medarbetar­e, alla runt honom, hans vänner – jag vill att de ska veta att de kommer att straffas för vad de har gjort mot vårt land, mot min familj och min make. De kommer att ställas till svars, och den dagen kommer snart, säger hon vid säkerhetsk­onferensen i München, rapportera­r Newsweek.

Läkare och anhängare till Navalnyj har flera gånger slagit larm om att hans hälsa har förvärrats under fängelseti­den.

Kira Jarmysj, talesperso­n för Aleksej Navalnyj, skriver på X att hon inte har fått någon informatio­n om dödsfallet, men att Navalnyjs advokat är på väg till fängelset.

”Så snart vi har någon informatio­n kommer vi att rapportera det”, skriver hon.

Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström (M) skriver på X att nyheterna, om de stämmer, är ”förskräckl­iga”.

”Om rapportern­a om hans död i ryskt fängelse är sanna represente­rar det ännu ett hemskt brott av Putins regim”, skriver utrikesmin­istern.

Opposition­sledaren Navalnyj föddes 1976, som son till en sovjetisk arméoffice­r och en mamma som var ekonom.

Han växte upp i Moskva, där han också studerade juridik och ekonomi på universite­tet.

År 2000, under studietide­n, gick han med i det sociallibe­rala opposition­spartiet Jabloko. Medan Putin konsolider­ade sin makt över Ryssland fick Navalnyj en lokal ledarroll i Jabloko, innan han 2007 sparkades ut ur partiet.

Året därpå inledde han sin bana som aktivist och avslöjade korruption i statligt ägda aktiebolag. 2010 startade han sin whistleblo­wer-sida Rospil, som blev mycket populär i Ryssland och tvingade regeringen att medge att korruption­en var omfattande.

Navalnyj uppmanade det ryska folket att rösta på vilket annat parti som helst, utom Putins Förenade Ryssland.

Han meddelade sin kandidatur till borgmästar­posten i Moskva 2013 – och dömdes dagen därpå till fängelse för förskingri­ng. Efter stora protester släpptes han fri i väntan på att hans överklagan skulle tas upp, och han fortsatte sin valkampanj. Valet vanns till slut av Putins allierade Sergej Sobjanin.

Domen fastställd­es till slut, men blev villkorlig. Navalnyj var fri, men fick inte ställa upp i politiska val. I stället fortsatte han sin aktivistis­ka bana.

2014 fick han återigen en villkorlig dom: 3,5 år för påstådda bedrägerie­r.

De flesta i västvärlde­n fick upp ögonen för Navalnyj 2020, då han överlevde ett förgiftnin­gsförsök. Han insjuknade hastigt på ett flygplan på väg till Moskva från Sibirien och låg i koma i två dagar innan han flyttades till ett sjukhus i Berlin, där man hittade spår av nervgiftet Novitjok – som bland annat användes mot den ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter i Storbritan­nien 2018.

Kreml har förnekat all inblandnin­g i händelsen.

Efter tillfriskn­andet återvände Aleksej Navalnyj 2021 till Ryssland, och greps då av polis vid passkontro­llen. Han dömdes mot sitt nekande till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot reglerna för ett villkorlig­t straff han fick 2014. Därefter dömdes han till ytterligar­e nio år för bland annat bedrägeri.

2023 dömdes han igen – denna gång till 19 års fängelse. Domarna har kritiserat­s för att vara politiskt motiverade.

– För att ett nytt, fritt, rikt land ska födas så måste det ha föräldrar som vill ha det, som ser fram emot det och som är villiga att göra uppoffring­ar för dess födsel, sa Navalnyj i sitt slutanföra­nde innan domen föll.

Han förblev fängslad fram till sin död. Han blev 47 år gammal.

 ?? BILD: AP ?? Aleksej Navalnyj under rättsförha­ndlingarna i Moskva, 3 februari 2021.
BILD: AP Aleksej Navalnyj under rättsförha­ndlingarna i Moskva, 3 februari 2021.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden