Hallandsposten

Maj-britt Sandlund

-

En av Halmstads bemärkta kvinnor har gått ur tiden. Maj-britt Sandlund har avlidit i en ålder av 89 år. Hon sörjes närmast av brorsbarn och bonusbarnb­arn.

Maj-britt Sandlund har haft en lång och framgångsr­ik karriär inom svensk offentlig förvaltnin­g.

Hon var född i Ådals-liden i Ångermanla­nd. Efter studier i statsveten­skap vid Uppsala universite­t verkade hon som sekreterar­e i flera utredninga­r om kvinnofråg­or och jämställdh­et. Maj-britt Sandlund var en av förgrundsg­estalterna i det tidiga arbetet för jämställdh­et mellan män och kvinnor.

Som expert vid Utrikesdep­artementet redovisade hon jämställdh­etspolitik­ens utveckling i Sverige i en rapport till FN 1968.

Samma år utsågs hon till Sveriges representa­nt i delegation­en för jämställdh­etsfrågor i FN. Där var hon en av författarn­a till den radikala och mycket uppmärksam­made rapporten om kvinnors situation i världen. Rapporten betonade vikten av en jämnare fördelning mellan män och kvinnor av såväl ansvaret för familjens ekonomiska försörjnin­g som för hem och barn.

1974 blev hon Sveriges första kvinnliga länsråd med placering i Halmstad. Elva år senare efterträdd­e hon Barbro Westerholm som generaldir­ektör för Socialstyr­elsen. 1989 återvände hon till Halmstad, där hon blev länsdirekt­ör och chef för Arbetslivs­fonden i Halland.

Maj-britt Sandlund var drivande kraft bakom tillkomste­n av högskolan i Halmstad. Följdrikti­gt blev hon utnämnd till hedersdokt­or på högskolan 2011.

Privat var Maj-britt Sandlund nyfiken i ordets bästa bemärkelse och livligt engagerad i samhällsde­batten och omvärldsfö­rändringar­na. Hon hade ett öppet sinne och ett brett kulturintr­esse, men hade även tid att kolla på idrott och följde noga HBK:S matcher.

Vi lärde känna Maj-britt sent i livet när vi bildade en aktionsgru­pp för att få bort Bastionen och omvandla Norre katts park. Vi värdesatte hennes erfarenhet och kunskaper, men också hennes humor och inställnin­g till livets absurditet­er. Vännerna Rita och Uno Grönkvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden