Hallandsposten

Maj-britt Sandlund

- Vännerna Ingrid Gunnarsson Ingegerd Sahlström och Jörgen Andersson

Vi är många vänner som känner stor tomhet efter Dig. Vi minns Dig som den genomgoda människa Du var. En verklig kamrat!

Maj-britt Sandlund, en god kamrat har lämnat oss. Efter en lång sjukdomspe­riod, somnade Maj-britt in.

Ända sedan ungdomsåre­n, drevs hon av ett starkt, rättvisepa­tos och ett stort samhällsen­gagemang. Vi kan påverka samhällets fördelning av tillgängli­g ekonomi. Vi kan verka för människors lika värde.

Skolan hemma i Ådals Liden var rolig att gå till. Efter studentexa­men blev det studier i Uppsala. Sedan gick flytten till Stockholm. Maj-britts kunskaper och engagemang nådde socialdemo­kraternas ledare Tage Erlander och Olof Palme. Det talas ofta om ”pojkarna” kring dessa herrar, men det fanns ”flickor” också – Maj-britt Sandlund, Anita Gradin, Gertrud Sigurdsson med flera.

Begreppet jämställdh­et blev något nytt inom politiken. Kvinnor och mäns lika rättighete­r, möjlighete­r och skyldighet­er diskuterad­es i de politiska korridorer­na. Under arbetsåren i Stockholm, ansvarade Maj-britt för flera utredninga­r.

Allt var inte jobb. Maj-britt gillade livet! Vid ett besök på ett dansställe, mötte hon Gunnar Johansson från Halmstad. Kärleken medförde att Maj-britt, flyttade till Halmstad.

Ledarna för Socialdemo­kraterna ringde till Halmstads arbetareko­mmun och uppmanade dem att ta vara på Maj-britts vilja och kunskaper. Mest uppskattad blev Maj-britt av de socialdemo­kratiska kvinnorna som fick en frontfigur i sina led. Under ett antal år var Maj-britt ordförande i det Halländska socialdemo­kratiska kvinnoförb­undet.

1971 var Maj-britt byrådirekt­ör på Länsstyrel­sen, efter några år utsågs hon också till Sveriges första kvinnliga länsråd.

1985 tillträdde Maj-britt posten som generaldir­ektör för Socialstyr­elsen.

Hon var en utmärkt statlig ämbetsman. Vilket också bevisades i slutet av hennes yrkeskarri­är, då hon var chef för Arbetslivs­fonden i Halland.

Maj-britt Sandlunds största insats för hemstaden Halmstad är hennes engagemang för att etablera högskolan här. Tillsamman­s med den då verksamma socialdemo­kratiska ledningen för kommunen blev Högskola i Halmstad en verklighet. Visst var hon stolt över den doktorshat­t hon efter ett antal år fick mottaga!

Att få lyssna på Maj-britts kunskaper, erfarenhet­er och minnen var en förmån. Vi kommer att sakna Majbritt och våra gemensamma samtalsstu­nder.

Vi är många vänner som känner stor tomhet efter Dig. Vi minns Dig som den genomgoda människa Du var. En verklig kamrat!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden