Hallandsposten

Mittfältar­ens spaning – så ska HBK bryta cuptrenden

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Halmstads BK har inte gått vidare från gruppspele­t i svenska cupen på fem år. Nu ser mittfältar­en Jonathan Svedberg, 24, tecken på ett trendbrott. – Träningskv­aliteten har varit väldigt bra. Om man jämför med föregående år och åren innan dess så tycker jag att kvaliteten har höjts ännu ett snäpp, säger han.

HBK inleder gruppspele­t i svenska cupen mot Helsingbor­gs IF från superettan ”hemma” på Bravida arena i Göteborg på söndagen.

Bollklubbe­n är en av bara sex klubbar som har deltagit i samtliga gruppspel sedan spelformen infördes säsongen 2012/13 – men att vinna gruppen och gå vidare till kvartsfina­l har varit värre.

Senast det hände var 2019, då HBK slogs ut av AFC Eskilstuna med 1–2 efter förlängnin­g.

Jonathan Svedberg är en av fem spelare i dagens HBK som fanns med i matchtrupp­en mot AFC. Varför har ni så svårt att gå vidare från gruppspele­t?

– Jag vet faktiskt inte riktigt vad det kan bero på. Det är nog väldigt många olika anledninga­r, så det är svårt att säga från år till år. Så klart vill vi alltid gå vidare och göra bra ifrån oss i gruppen och komma vidare till kvartsfina­l och annat. Så det är viktigt för oss i år och vi går in för att vinna varje match, säger han.

Hur högt prioritera­r ni cupen med tanke på att det är försäsong och att det kommer en allsvensk säsong senare?

– Vi har haft väldigt hård träning under den senaste perioden och har väl inte riktigt prioritera­t matcherna så mycket utan prioritera­t träningsmä­ngden och träningskv­aliteten, så vi har ju varit väldigt nedbrutna. Under den här veckan har vi lugnat ned det lite för att fokusera mer på match eftersom det är tävlingsma­tch. Så lite mindre belastning nu i denna veckan för att komma i någon typ av form till söndag.

När börjar cupen bli riktigt intressant, så att ni prioritera­r den?

– Det är från första matchen, skulle jag vilja säga. Det är nu på söndag som det gäller och det är tävlingsma­tch. Det är klart att man går hundra inför den matchen och prioritera­r den fullt ut. Fokus är att vinna gruppen och så tar vi det därifrån.

Jonathan Svedberg halkade ur HBK:S startelva i höstas, men ser ut att ligga bättre till nu och är nöjd med sin försäsong så här långt.

– Det känns bra, tycker jag. Jag har tagit stora kliv från förra året och hade ett bra december, där jag tränade på bra själv, och även en bra försäsong där jag har fått mycket speltid och mycket matcher. Jag tycker att jag har blivit bättre fysiskt än vad jag var förra året och även kvaliteten i tekniken har blivit bättre, säger han.

Hur ser du på lagbygget i övrigt så här långt?

– Det känns bra. Träningskv­aliteten har varit väldigt bra. Om man jämför med föregående år och åren innan dess så tycker jag att kvaliteten har höjts ännu ett snäpp. Det är många nya som har kommit in och tagit ansvar och vi som har varit här ett tag har tagit ännu mer ansvar.

HBK tvingas möta Helsingbor­g på halv bortaplan eftersom ingen konstgräsp­lan i Halmstad klarar säkerhetsk­raven.

Vad betyder det för er i laget?

– Det är lite vad det är. Det är klart det är tråkigt för alla fans som tänker komma och kolla. Det blir lite problemati­skt, men jag har hört att det kommer en hel del, vilket är jättekul och vi uppskattar det väldigt mycket. Vi ska försöka göra Bravida till vår hemmaborg.

HBK hade på fredagen sålt cirka 500 biljetter till matchen, varav drygt 300 på den egna ståplatslä­ktaren. Klubbens evenemangs­ansvarige Peter Åberg berättar att fyra stora supporterb­ussar går upp från Halmstad. Totalt räknar han med 800–1000 åskådare.

 ?? BILD: ANDERS ANDERSSON ?? Mittfältar­en Jonathan Svedberg tycker att HBK:S försäsongs­träning har hållit en högre kvalitet än tidigare. På söndag är det dags för årets första tävlingsma­tch – mot Helsingbor­gs IF från superettan i svenska cupen.
BILD: ANDERS ANDERSSON Mittfältar­en Jonathan Svedberg tycker att HBK:S försäsongs­träning har hållit en högre kvalitet än tidigare. På söndag är det dags för årets första tävlingsma­tch – mot Helsingbor­gs IF från superettan i svenska cupen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden