Hallandsposten

Racinglöft­ets dröm går i uppfyllels­e – ska köra Porsche Sprint Challenge

Hon är en av Sveriges unga racingtala­nger. Nu lämnar Halmstadtj­ejen Emma Wigroth, 19, Formula Nordic för att de närmaste tre åren köra i Porsche Sprint Challenge Scandinavi­a. – En barndomsdr­öm som går i uppfyllels­e, säger hon.

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Det är inte helt vanligt att en så ung tjej som Emma Wigroth håller på med racing, men tonåringen går mot strömmen – och gör det väldigt bra.

Hon debuterade redan som 16-åring i Formula Nordic och slutade då åtta i serien 2021. Året efter det kom den stora fullträffe­n då den unga Halmstadfö­raren skrev historia när hon som första tjej vann ett race i klassen.

Efter en femteplats totalt det året och sedan en sjätte i fjol ville Emma Wigroth ta nästa steg i karriären och efter många månader med hårt arbete är hon nu klar för Porsche

Sprint Challenge Scandinavi­a.

– Det är ett stort steg att ta, men ett viktigt steg i min karriär. När jag körde Formula Nordic handlade det om en lätt och aerodynami­sk bil – Porschen är dubbelt så tung samtidigt som det är mer kraft i den. Det blir också en utmaning att anpassa sig till nya system, säger Emma Wigroth.

Hon kommer att köra en Porsche GT4RS och tävla för Westcoast Racing i samarbete med Porsche Center i Uppsala och Porsche Center i Örebro. I gruppen kring Emma ingår välkända namn som Rickard Göransson och Fredrik Ekblom, som båda var med i Stcc-eliten i början av 2000-talet.

– Jag har fått ett fantastisk­t stöd och det hade inte varit möjligt att göra den här satsningen utan dem. Det krävs en bra budget och mycket arbete för att få i hop allt, men vi ser det här på en treårsplan och ska nu börja en ny resa, konstatera­r Wigroth.

Porsche Sprint Challenge Scandinavi­a avgörs i tre länder – Sverige, Norge och Danmark – där Emmas debut sker på Anderstorp­s motorbana i maj.

– Det ska bli jättekul. Vi har stöd från flera företag runt Halmstad i ett projekt som kallas ”Racing 4 Halmstad” och jag ser fram mot att kunna ha våra samarbetsp­artners på plats och kolla när jag kör på Anderstorp. Det känns bra, tycker Emma.

Hon pluggar sista terminen på ekonomiska programmet med inriktning på juridik på gymnasiet – sedan blir det full satsning på racingen och arbete.

– Målet är att jag ska gå så långt som möjligt och njuta av den resa som jag nu är ute på. Jag ska pusha mig till mina gränser och se hur bra jag kan bli. Det viktigaste är att alltid sträva efter att bli bättre.

 ?? BILD: OSCAR MALMLUND ?? Emma Wigroth lämnar Formula Nordic för att de närmaste tre åren köra Porsche Sprint Challenge Scandinavi­a.
BILD: OSCAR MALMLUND Emma Wigroth lämnar Formula Nordic för att de närmaste tre åren köra Porsche Sprint Challenge Scandinavi­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden