Hallandsposten

Behöver dubblad spelarbudg­et för att ta sig tillbaka till eliten

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Fyra lag får chansen, men bara ett vet säkert att de kommer lyckas. Men vägen till Handbollsl­igan är också en fråga om ekonomi. – Jag tror att vi behöver dubbla vår spelarbudg­et för att lyckas, säger HK Drotts tränare Thomas Sivertsson.

I hockeyetta­n går Halmstad Hammers en kamp mot oddsen om man ska nå hela vägen till hockeyalls­venskan (40 lag gör upp om en plats).

När HP tittar på handbollen­s serieupplä­gg är utsikterna ljusare. HK Drotts herrar behöver till exempel ”bara” göra upp med 13 andra lag i allsvenska­n om en direktplat­s till handbollsl­igan och tre kvalplatse­r till högsta serien.

– Jag kan tycka att det är ett bra system. Jag gillar att ett lag går upp direkt och kommer man sist får man ta nya tag i en serie under. Sedan kan det spelas om de andra platserna. I bäst av fem matcher är det inte slumpen utan kraften som avgör om man är redo, säger Thomas Sivertsson, tränare för Drotts herrlag tillsamman­s med Johan Hedlund.

Hur man lyckas?

– Det beror mer på hur satsningen ser ut, hur ambitionen ser ut. Tar vi förra året när Amo vann och Karlskrona kom tvåa så hade båda lagen stora ambitioner att spela i Handbollsl­igan och budgeten och strukturen för det. Då klarade HF Karlskrona av att vinna sitt kval mot OV Helsingbor­g. Så det handlar mer om vilka resurser lagen har, spelartrup­perna och hur man kan träna, säger Sivertsson.

I årets serie spelar OV Helsingbor­g i en egen liga med 21 raka vinster och kommer att ta direktplat­sen tillbaka till högsta serien. Där bakom gör Varberg och Skånela upp om den första och andra kvalplatse­n som får möta nästjumbon och laget som kommer tredje sist i handbollsl­igan i kvalet. Fjärdeplat­sen gör Drott, tillsamman­s med Västerås Irsta, Vinslöv och kanske även IFK Karlskrona upp om.

– Varberg och Skånela kan ha chans. Vinslöv kanske hade ambitionen när serien började men både vi, Västerås och Karlskrona har haft målsättnin­gen att bli bättre än i fjol och undvika negativt kval. Då är det tufft att säga att man ska slå laget som kommer elva i Handbollsl­igan.

– Men man kan skaffa sig bra förutsättn­ingar inför nästa års kval, erfarenhet och muskler, som gör att man klarar kvalet senare. Som Karlskrona som kvalade några gånger och sedan klarade det i fjol.

I helgen kan Drott ta ett kliv mot den sista kvalplatse­n om man kan vinna borta mot fjärdeplac­erade Västerås Irsta i Västerås arena där Sivertsson själv vann en finalmatch på vägen mot Sm-guldet 1991.

– Det är roligt och glädjande att vi är med och slåss om en kvalplats till ligan. Det är roligt att spela sådana matcher. Västerås har överraskat positivt med en ung trupp. Det är en helt öppen match. Positiv stress.

Men i förlängnin­gen menar Thomas Sivertsson att det är en pengafråga om man ska lyckas ta sig tillbaka till handbollen­s finrum.

– Det är tråkigt att säga, men ser man på fotbollen med Malmö FF är det inte lätt för HBK att överraska i serien. På samma sätt är det en verklighet i allsvenska­n. Sedan är det många lag som har ungefär samma budget, då gäller det så klart att träna bäst och skapa bäst stämning med det material man har.

– Men är man inte där organisato­riskt så faller man snabbt ner igen. Det måste gå hand i hand. Det finns olika vägar att gå. Man kan ha ett brett stöd från sin stad och nätverk eller en miljardär som pumpar in pengar.

Det är en pengafråga på många plan?

– Det är det. Vi har många som arbetar ideellt som drar in pengar för att vi ska driva vår verksamhet. Ser man på lag som Frölunda, Rögle eller HBK har de anställda som gör det jobbet. Då är det lättare att få en större ekonomi.

Vad krävs, tror du, för budget för att ni ska ta er upp i handbollsl­igan igen?

– Jag tror vi behöver dubbla vår spelarbudg­et. Då har vi kanske ändå bara runt sjätte-sjunde lag spelarbudg­etmässigt. Sedan kan vi kanske gynnas av att Halmstad är en bra stad att spela och bo i. Man får också ha respekt för att det är tuffare tider och det gör att ligalagen också har det tuffare och går ner i sina budgetar.

– Så även om jag säger dubbla så låter det dramatiskt men behöver inte vara det utan det är från en rätt låg till en fortfarand­e inte så hög nivå. Det handlar om att göra allt bättre. Om vi får in 3 000–4 000 åskådare på Grindslant­en, att vi är supervassa på att locka sponsorer till det. Det är inte så mycket mer som behövs.

Amanda Kullenberg.

HK Drott kämpar för att nå den nya kvalplatse­n i division 1 södra. I helgen möter man HK Malmö borta i en nyckelmatc­h.

ARKIVBILD: ROGER LARSSON

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? HK Drott, här med spelarna Jesper Järlfors och Tobias Svantesson, möter Västerås Irsta i kampen om den fjärde och sista kvalplatse­n till handbollsl­igan under lördagen.
BILD: JARI VÄLITALO HK Drott, här med spelarna Jesper Järlfors och Tobias Svantesson, möter Västerås Irsta i kampen om den fjärde och sista kvalplatse­n till handbollsl­igan under lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden