Hallandsposten

Cazzi Opeia om Esc-vinsten, färgglad ångest och julfirande i Mellbystra­nd

Färgglatt och bombastisk­t, men med ett djupare mörker. När Cazzi Opeia återvänder till Melodifest­ivalen som Eurovision-vinnare är det mycket man känner igen – men ändå inte.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Växjö, Sydkorea, Stockholm, Eksjö och Mellbystra­nd. Det finns många platser där Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecke­r känner sig hemma. Sedan ett par år tillbaka kan hon även skriva in ”på scenen” i denna kategorin, efter att låtskrivar­en också på allvar nu också är artist.

Det blir nu tredje året i rad hon medverkar i Melodifest­ivalen, andra gången som artist. Ifjol var hon en av låtskrivar­na till Loreens vinnarlåt ”Tattoo” som vann både Melodifest­ivalen och Eurovision Song Contest.

– Det har varit en jättekul tid, berättar hon. Jag har fått en massa nya samarbetsf­örfrågning­ar. Jag har även varit i USA på ett låtskrivar­läger, så det har absolut blivit ringar på vattnet.

– Sedan har jag bara flugit på moln. Det tog några månader att landa efter Liverpool och kunna känna: ”Det här har verkligen hänt!”. Så det är eufori.

Hon berättar att hon redan efter sin solodebut 2022 visste att hon ville tillbaka till Melodifest­ivalen.

– När finalen var slut så kände jag att det var något jag ville göra igen. Men jag har varit noga med att det måste vara en låt som känns som jag. Och när vi skrev den här var det inget snack: nu SKA jag vara med. Jag vill inte vara med bara för att vara med och det behöver jag inte heller nu. Jag har väntat på att skriva den rätta låten och nu har den fötts.

När hon nu återvänder är det som vanligt en sprudlande och fartfylld låt med ett lika färgspraka­nde och livfullt nummer. Men bakom de glättiga färgerna finns det lite mörkare toner, förklarar hon.

– Dels är det en poplåt som man blir väldigt glad av. Man rycks med. Men dels handlar det om en del av mig själv som jag känner mig redo att prata om. En ärlig sida som många inte förstår om mig eftersom jag är färgglad, ofta är glad och skrattar högt – men jag har också en djup ångest som jag bär på. Mycket sorg som jag har varit med om de senaste åren så jag har haft mycket känslor i mig själv. Det är exakt det låten handlar om: jag vill kunna pausa mitt hjärta för att kunna andas. Därav ”Give my heart a break”.

Under intervjun stannar Cazzi Opeia plötsligt upp – och börjar dansa i stolen. Inne från arenan hörs ljuden från när artisten Jaqcline repeterar sitt nummer.

– Förlåt, men den här låten är så bra, haha!

”Effortless” med Jacqline går först ut i lördagens tävling – och låten är skriven av Cazzi Opeia, ihop med Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dino Medanhodzi­c och artisten själv.

– Den var väldigt skräddarsy­dd till henne, verkligen fokuserade på henne. Vi pratade om vem hon är som person och vad hon gillar att sjunga. Den är jäkligt bra! Den här refrängen är grym.

Hur ska det bli att tävla mot sig själv?

– Intressant. Väldigt udda. Jag var tveksam i början men nu känns det jättekul att göra det i samma tävling som henne och se vad hon gör med numret. Jag hoppas att vi går till final båda två. Det hade varit så jäkla coolt!

Cazzi Opeia går sist ut i Växjö och hon kommer att ha stort stöd från läktarna i Vida Arena.

– Jag har nästan hela familjen här, de flesta som kunde komma. Det blir en hel bänkrad med familj och släkt. Det är många som bor här.

Kommer mamma från Mellbystra­nd?

– Jajamen, hon sitter redan i publiken och väntar, skämtar Cazzi.

Har du varit i Mellbystra­nd på sistone?

– Vi firade jul där. Det var så otroligt mysigt. Ännu lugnare än vad det brukar vara. Vi bra mös kollade på härliga filmer och åt god mat. Ingen stress.

Dock var det något som saknades i Halland, berättar hon.

– Det var ingen snö! För ett par år sedan kunde vi åka pulka på sanddynern­a vid stranden för att det var så mycket snö. Jag hade ställt in mig på att åka pulka på stranden. Men jag försöker vara där så ofta jag kan. Har du haft med Eurovision-statyetten dit?

– Nej, jag har inte ens vågat ta med den till studion. Jag vill ha koll på den. Den står safe and sound på en hylla hemma. Jag har Sångfågeln (Melodifest­ivalens statyett), Eurovision-statyn i glas och priset jag fick från Musikförlä­ggarna för Årets internatio­nella framgång. Sen har jag lämnat plats åt lite mer…

 ?? ??
 ?? BILD: JOHAN HAMMERBY ??
BILD: JOHAN HAMMERBY
 ?? ??
 ?? BILD: JOHAN HAMMERBY ?? Cazzi Opeia tävlar mot sig själv i Melodifest­ivalens tredje deltävling.
BILD: JOHAN HAMMERBY Cazzi Opeia tävlar mot sig själv i Melodifest­ivalens tredje deltävling.
 ?? BILD: JOHAN NILSSON ??
BILD: JOHAN NILSSON
 ?? BILD: JOHAN NILSSON ??
BILD: JOHAN NILSSON
 ?? BILD: JOHAN NILSSON ??
BILD: JOHAN NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden