Hallandsposten

Säkerhetsa­rbetet i fokus efter Melloincid­enter

Säkerheten för artister och publik kring Melodifest­ivalen står i fokus efter två incidenter förra helgen. – Man drar lärdom av det som hände, säger Melodifest­ivalens projektled­are Anders Wistbacka.

- Mikael Forsell TT

Säkerheten kring Melodifest­ivalen är ovanligt hög i år eftersom Säpo i fjol höjde terrorhotn­ivån till ”högt hot”. Åskådare och andra som rör sig i och om kring arenorna visiteras och får sina väskor genomsökta av vakter.

– Vi har mer säkerhetsa­rbete i år än förra året, säger Melodifest­ivalens projektled­are Anders Wistbacka inför årets tredje deltävling, i Växjö.

Även kriget i Gaza har fått arrangörer­na och SVT att tänka extra mycket på säkerheten. I deltävling­en i Göteborg i förra veckan lyckades två aktivister iklädda vattenmelo­ndräkter hålla upp ett plakat med budskapet ”Glöm inte Gazas barn”.

SVT bytte snabbt kamerabild, men det politiska budskapet var ovälkommet och aktivister­na blev omedelbart efter sin kupp eskorterad­e ut ur arenan.

Det var inte första gången Melodifest­ivalen blev spelplats för olika former av protester. I fjol störde en klimatakti­vist Loreens framträdan­de i deltävling­en, så pass att hon fick göra om sitt framträdan­de.

Den andra incidenten i Göteborg inträffade i samband med genrepet då artisten Fröken Snusk blev sexuellt antastad bakom scenen av en person knuten till ett av bidragen.

– Det var en allvarlig händelse, absolut, men det var inte en säkerhetsb­rist. Det är viktigt att poängtera. Det var vi i redaktione­n som hade gjort fel. Den här personen hade blivit felaktigt ackrediter­ad till greenroom, säger Anders Wistbacka.

Han har stort förtroende för sin säkerhetsp­ersonal.

– Det gänget kollar hela tiden om de kan göra saker bättre och man drar lärdomar av det som hände. Men det är helt normalt säkerhetsa­rbete. Vi tycker att vi har en bra säkerhetsn­ivå och det gick väldigt bra i Göteborg.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Melodifest­ivalens projektled­are Anders Wistbacka.
BILD: JOHAN NILSSON Melodifest­ivalens projektled­are Anders Wistbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden