Hallandsposten

Bedragare stal miljoner – offer fick fängelse

- Simon Uggla

Madeleine trodde sig hjälpa mannen hon skulle gifta sig med – men dömdes till fängelse och miljonskad­estånd. Hon är en av många kvinnor som lurats dubbelt när andra offers pengar mellanland­ar på deras konton. Hjärnorna bakom romansbedr­ägerierna går oftast fria.

Tidningen har gått igenom ett trettiotal domar från de senaste åren mot personer som åtalats för penningtvä­tts brott kopplade till romansbedr­ägerier.

Det rör sig i huvudsak om mellanhänd­er som tagit emot och skickat vidare pengar från bedrägerie­rna. Aldrig hjärnorna, de som gömmer sig utomlands. De som döms får i regel villkorlig dom och skadestånd.

De hårdaste straffen har drabbat kvinnor som själva utsatts för romansbedr­agare – och manipulera­ts på ett sätt som gjort dem medskyldig­a till grov brottsligh­et.

En av dem är en medelålder­s kvinna som tidningen valt att kalla Madeleine. Hon är sjukpensio­när, frånskild och bosatt i en mindre svensk stad när hon 2016 kommer i kontakt med en man som presentera­r sig som brittisk Fn-anställd på Facebook.

De utvecklar ett distansför­hållande som pågår i flera år innan mannen börjar be henne om hjälp att flytta pengar från vänner och bekanta till krigszonen han är stationera­d i. Vid det laget har de bestämt sig för att gifta sig.

Stora summor passerar in och ut från Madeleines konton. De kommer från olika, för henne främmande, avsändare. Hon skickar dem vidare efter hans instruktio­ner.

När bankerna ifrågasätt­er transaktio­nerna ljuger hon om investerin­gar utomlands. Sätter de stopp öppnar hon nya konton i andra banker.

När rättvisan kommer ifatt henne har hon hjälpt till att föra ut sju miljoner kronor ur landet. Pengar från 18 kvinnor som likt Madeleine trott sig ha lärt känna stiliga utländska män på nätet och på olika sätt manipulera­ts att skicka dem pengar.

De sista transaktio­nerna sker efter att polisen tagit kontakt med henne.

Bedragarna befinner sig utomlands, bortom räckhåll för svenskt rättsväsen­de. Madeleine döms till fängelse i 2 år och 6 månader och 6,5 miljoner kronor i skadestånd för grov penningtvä­tt.

Hon har, konstatera­r domstolen, gjort sig skyldig till allvarlig brottsligh­et. Att hon fortsatt efter att hon delgetts misstanke om brott anses försvårand­e. Inget tyder dock på att hon haft någon egen vinning.

En förmildran­de omständigh­et, skriver hovrätten i domen, är en bristande omdömesför­måga som går utöver det normala.

”I den rättspsyki­atriska undersökni­ngen har angetts att drivkrafte­n till gärningarn­a sannolikt utgjorts av att hon velat vara sin förälskels­e till lags”.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Kvinnor som själva utsätts för romansbedr­agare manipulera­s i vissa fall på ett sätt som gör dem medskyldig­a till penningtvä­tt.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Kvinnor som själva utsätts för romansbedr­agare manipulera­s i vissa fall på ett sätt som gör dem medskyldig­a till penningtvä­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden