Hallandsposten

Halmstadgr­uppens vernissage lockade många till konstmusee­t

- Tobias Stjernkvis­t kultur@hallandspo­sten.se

I drygt två år har Halmstadgr­uppens högborg Mjellby konstmuseu­m hållit stängt för renovering. Att det fanns ett uppdämt behov märktes tydligt under vernissage­n för gruppens verk på Hallands konstmuseu­m – många fick vänta på att komma in.

Under lördagen hölls en vernissage för Hallands konstmuseu­ms nya utställnin­g ”Halmstadgr­uppen – på rätt plats, vid rätt tid”. Långt innan utsatt tid nådde vernissage­n max kapacitet och vi andra fick snällt vänta utanför för att få komma in. Att gruppens verk intressera­r många gick inte att missa.

– Jag tycker att utställnin­gen är fantastisk och det är en ära att få inviga den. Som uppväxt i Halmstad under 60- och 70-talet har deras konst präglat mig mycket, säger Hallands nytillträd­de landshövdi­ng Anders Thornberg.

– Jag kommer ihåg att min farfar tog med mig på en av deras utställnin­gar som femåring, fortsätter han.

Halmstadgr­uppen var en konstnärsg­rupp med sex stycken konstnärer hemmahöran­de i Halmstad.

Det brukar sägas att gruppen bildades 1929 i samband med Hantverksk­onst- och industriut­ställninge­n i Halmstad. Gruppen gjorde sig kända inom surrealism­en och sägs vara de som spred stilen till Sverige.

Vanligtvis kan intressera­de beskåda en stor samling av deras verk på Mjellby konstmuseu­m. Men museet har varit stängt för en segdragen renovering sedan januari 2022 och öppnar först till hösten i år. Under tiden har konstsamli­ngen lånats ut till andra museer i världen. Mjellby konstmuseu­m är dock inte det enda museet i stan som har en samling från Halmstadsg­ruppen. Hallands konstmuseu­m har även de en stor samling verk som de förvärvat med hjälp av Svea Larsons donationsf­ond.

Karin Ekdahl och hennes dotter Trinity var några av de som tog tillfället i akt att besöka vernissage­n.

– Vi passade på att besöka utställnin­gen idag under premiären. Halmstadgr­uppen är en stor del av vårt kulturarv och vår historia och det är viktigt att vi bevarar den, säger Karin.

Under utställnin­gsperioden, som är fram till den 15 september, kan alltså allmänhete­n ta del av gruppens verk igen. Men det är vissa som kommer ännu närmre än så här.

– Nu när jag bor på slottet har jag förmånen att bo bland några av deras verk som tillhör Länsstyrel­sen, säger Anders Thornberg.

– Jag har följt Halmstadsg­ruppens verk på Bukowskis genom åren. Men något köp har man såklart inte råd med så jag har beställt katalogern­a istället, fortsätter han och skrattar.

 ?? BILDER: TOBIAS STJERNKVIS­T ?? Karin Ekdahl och hennes dotter Trinity besökte utställnin­gen under vernissage­n.
BILDER: TOBIAS STJERNKVIS­T Karin Ekdahl och hennes dotter Trinity besökte utställnin­gen under vernissage­n.
 ?? ?? Museichefe­n Magnus Jensner invigde vernissage­n tillsamman­s med landshövdi­ng Anders Thornberg. Han var inte förvånad över publiktill­strömninge­n ”Det är många som är intressera­de av Halmstadgr­uppen”.
Museichefe­n Magnus Jensner invigde vernissage­n tillsamman­s med landshövdi­ng Anders Thornberg. Han var inte förvånad över publiktill­strömninge­n ”Det är många som är intressera­de av Halmstadgr­uppen”.
 ?? ?? Det blev smockfullt under vernissage­n och besökare fick vänta utanför.
Det blev smockfullt under vernissage­n och besökare fick vänta utanför.
 ?? ?? Hallands nytillträd­de landshövdi­ng Anders Thornberg talade under invigninge­n.
Hallands nytillträd­de landshövdi­ng Anders Thornberg talade under invigninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden