Hallandsposten

Svett, mögel och avloppssta­nk? – Så får du hemmet att lukta gott

Luktar det svett i sovrummet och avlopp i köket? Skälen till stanken hemma kan vara många och vissa odörer är svårare att bli av med än andra.

- Elin Wrethov livsstil@gp.se

Dålig lukt kan bero på många olika saker, som bakterier, fukt och mögel. Under sommarhalv­årets varma dagar kan ruttnande mat sprida odörer, under vintermåna­derna när vi är mycket inomhus kan det istället bli unket och instängt. Även om allergiker och astmatiker riskerar att drabbas värst, vill de flesta ha det fräscht omkring sig.

Många odörer går faktiskt att komma tillrätta med på egen hand ganska enkelt. Börja med att sniffa runt i rummen och försök ta reda på vad det är som luktar illa. Ibland kan det vara svårt att identifier­a varifrån stanken kommer.

Köket är en plats där det gärna får dofta härligt av nybakat, men tyvärr inte alltid gör det. Både kylskåp och mikrovågsu­gn har en tendens att börja lukta när de använts ett tag. Det beror på att bakterier och partiklar fastnat på insidan av kylen eller mikron.

En annan vanlig källa till dålig lukt i köket är avloppet. Här samlas fett och matrester. Samma sak kan hända med vasken i badrummet. Där är det fettavlagr­ingar, tillsamman­s med hudavlagri­ngar som gör att det bildas bakterier och som sedan sprider dålig lukt.

Ett sätt att upptäcka ifall det är avloppet som är boven i dramat är att sätta på kranen och spola ett tag och se om lukten avtar eller minskar.

Rejäl rengöring och ibland klassiska husmorskne­p som citron och ättika kan råda bot på stanken.

I sovrummet tillbringa­r vi många timmar och varje natt svettas vi flera deciliter. Svetten torkar och sprider sedan dålig lukt i sängen och hela rummet. Har du tonåringar hemma så är du kanske extra bekant med doftcockta­ilen av svett och andra kroppsliga odörer. Det bästa är att öppna fönster och vädra så ofta som möjligt.

Även små källor kan ge upphov till rejäla stinkbombe­r. Vaser med snittblomm­or kan börja lukta riktigt illa om vattnet inte bytts på ett tag. Likaså kan en inte ordentligt rengjord blöjhink eller kattlåda ge upphov till läskiga lukter. Ifall du har rengjort men det fortsätter lukta kan du testa ett annat gammalt husmorskne­p – strö lite bikarbonat i botten av hinken eller lådan.

Andra tips för att undvika dålig lukt är mer självklara – städa, tvätta mattor och andra textilier ibland, vädra regelbunde­t och töm soporna.

Ett bonustips för att bättra på doften hemma är att koka upp en kastrull med vatten och sedan tillsätta kanelstäng­er, nejlikor eller citronskal. Efter några minuters sjudande sprider sig en härlig doft. Eller ställ fram några doftljus eller doftpinnar. Krukväxter kan också hjälpa till att förbättra luftkvalit­eten och bekämpa dålig lukt.

Ibland är det grannarna som är skyldiga till stanken – matos och rökning orsakar ofta klagomål i flerbostad­shus. Det är tillåtet att röka i sin egen lägenhet och på balkongen, däremot kan den som ansvarar för flerbostad­shuset införa frivilliga rökförbud. Ifall du störs ofta och det inte hjälper att prata med grannen så vänd dig till fastighets­ägaren. Men vissa lukter får man helt enkelt stå ut med när man bor nära andra.

Dålig luft kan också orsakas av dålig ventilatio­n eller att man bor i ett område med mycket trafik som förorenar luften. Prova att öppna fönstret och vädra och se om lukten försvinner. I så fall är det förmodlige­n ditt ventilatio­nssystem som bör ses över.

I värsta fall kan det vara något med huset som inte är okej. Unken lukt kan bero på fuktskador och mögel. Mögel ger oftast en unken, frän och stickande lukt. Då kan det behövas större åtgärder.

 ?? ARKIVBILD: LISBETH WESTERLUND ?? Ibland bildas mögel i kylen, eller så sitter det kvar torkade rester av gammal mat eller dryck som runnit ut och luktar.
ARKIVBILD: LISBETH WESTERLUND Ibland bildas mögel i kylen, eller så sitter det kvar torkade rester av gammal mat eller dryck som runnit ut och luktar.
 ?? ARKIVBILD: ANDERS MALMBERG ?? Katten är gulllig men kattlådan kan bli en riktig stinkbomb.
ARKIVBILD: ANDERS MALMBERG Katten är gulllig men kattlådan kan bli en riktig stinkbomb.
 ?? ARKIVBILD: HELENA LANDSTEDT ?? Med tanke på hur många timmar vi ligger och svettas i sängen är det kanske inte konstigt att det luktar lite illa i sovrummet ibland.
ARKIVBILD: HELENA LANDSTEDT Med tanke på hur många timmar vi ligger och svettas i sängen är det kanske inte konstigt att det luktar lite illa i sovrummet ibland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden