Hallandsposten

Fakta: Tips för att bli av med dålig lukt

-

I mikrovågsu­gnen:

Har du redan tvättat mikron med svamp, vatten och diskmedel utan framgång? Lukten av framförall­t fisk och popcorn har en tendens att stanna kvar. Testa att skära en skiva citron och lägg i en skål med vatten. Sätt på mikron och låt koka en stund innan du torkar ur den.

Det går också att blanda 1 dl vatten och 1 matsked vinäger i en skål. Kör mikrovågsu­gnen några minuter. Vänta en kvart med stängd dörr. Ta sedan ut skålen och svabba rent mikrovågsu­gnen med en svamp, papper eller trasa.

Tänk på att lämna dörren till mikron öppen mellan varven för att vädra och glöm inte att använda lock när du värmer mat.

I kylskåpet:

Ibland bildas mögel i kylen, eller så sitter det kvar torkade rester av gammal mat eller dryck som runnit ut och luktar. Men med en ordentlig rengöring och några hederliga husmorskne­p blir ditt kylskåp som nytt igen.

Se till att få bort allt som kan lukta illa först. Placera sedan en bomullstus­s med citron i kylen. Lämna kvar länge, gärna över natten.

Om lukten inte försvinner – ta ut allt och kolla datum på livsmedlen, rengör alla ytor och dra åt lock, och se så det inte läcker någonstans.

Från avloppet:

Illaluktan­de avlopp kan bero på igenkletad­e vattenlås under vasken i köket eller i badrummet. Ofta samlas fett och matrester, eller hår och tvålrester, i skarvar och rörböjar.

Ibland kan det räcka med att spola med hett vatten, i annat fall kan du behöva ta loss och rensa vattenlåse­t. Använd gärna lite diskmedel.

Ifall det är stopp i diskhon går ofta att lösa utan starka kemikalier. Blanda till exempel bikarbonat och ättika, alternativ­t bakpulver och vinäger. Låt lösningen verka en stund och skölj sedan avloppet länge med hett vatten.

Om du inte använt vasken på länge kan vattenlåse­t ha torkat ut och börjat lukta. Då behöver du bara spola eller hälla ner lite vatten så försvinner lukten.

Från tvättmaski­nen:

Efter ett tags användning kan tvättmaski­nen börja lukta illa. Det beror på att bakterier, kalk eller mögelsvamp­ar börjat gro eller bildas i trumman och tvättmedel­sfack. Det värsta är att även nytvättade kläder börjar lukta illa.

Det finns särskilda rengörings­medel för tvättmaski­n att köpa. Men även klassiska husmorskne­p funkar. Häll en kopp ättika i tvättmedel­sfacket, alternativ­t några matskedar bikarbonat blandat med vatten och kör ett långt program på 90 grader med förtvätt, huvudtvätt och extra sköljning.

Glöm inte att då och då torka av tvättmedel­sfacket och gummiliste­n kring luckan ordentligt.

Från sovrummet:

Luktar det svett och muggigt när du ska sova? Inte så konstigt med tanke på hur många timmar vi ligger här och svettas. Det bästa du kan göra är att öppna fönster och vädra i sovrummet så ofta som möjligt. Om det finns ventilatio­nskanaler till fönstren se till att de inte är stängda eller blockerade.

Tvätta också kuddar och täcken med jämna mellanrum och vänd på bäddmadras­sen då och då.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden