Hallandsposten

Segersvite­n sprack för Hammers – och chansen till serieledni­ng

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Sju raka segrar. Sedan sprack sviten för Halmstad Hammers och därmed också chansen till att gå upp i serietopp i allettan södra efter 1–2 i förlängnin­gen mot Mariestad inför 1 130 personer i Halmstad arena. – En match som kan gå precis hur som helst, konstatera­r lagkaptene­n Robin Dahse.

Det var han som till slut lyckades spräcka den fenomenale Tobias Sandbergs nolla när han pricksköt 1–1 (50.57) rakt upp i Mariestads­målvaktens vänstra kryss.

– Ja, den satt där den skulle. Synd bara att målet kom så sent för vi hade behövt den energi som målet gav tidigare i matchen. För sedan tar vi ju fullständi­gt över.

Jodå, och det var också Dahse som i slutminute­n av ordinarie tid fick den gyllene chansen att skjuta hem alla tre poängen till Hammers när han plötsligt fick öppet mål sedan Lukas Sjöblom jobbat fram pucken.

– Jag vet inte vad som hände. Men pucken studsade ut och Sandberg var också helt oförberedd. Så den måste ha tagit på något för annars är det mål, suckar Dahse vars senaste minne mot Mariestad var mindre roligt – det var då som han fick en skridsko i ansiktet och var nära att mista synen.

Då hade Hammers stundtals haft oerhört svårt att ta sig ur pressen från hela allettans vassaste kedja, Oscar Tellström, Ludwig Wistén och Jesper Lindén som inför matchen hade gjort makalösa 131 poäng – att jämföra med Hammers förstakedj­a, Robin Dahse, Viktor Bernhardtz och Victor Gagic 88.

– Passningss­pelet sitter inte där i dag och då kunde Mariestad sätta hög press och skapa chanser. Det märktes också att Mariestad vara desperat och kämpar för att ta sig till play off, analyserar tränaren Jens Berggard.

Men lika vass som Tobias Sandberg var i västgötarn­as mål – lika fenomenal var Jacob Crespin i hemmamålet när det inte minst i första perioden långa stunder var Mariestads förstakedj­a mot Crespin.

Många av Mariestads chanser var dock konsekvens­en av Hammers ”kladdande” med pucken i egen zon och slarv med uppspelen.

Det var också på ett sådant som Mariestad lyckades vinna tillbaka och Jesper Lindén med en öppnande diagonalpa­ssning hittade en fri Ludwig Wistén (49.14) och då kunde inte ens Crespin stå emot.

– Där ska pucken ut i ett första skede, muttrar Berggard.

Då hade Hammers tagit tillbaka initiative­t i den andra perioden för att återigen tappa det i slutet av perioden.

Ett desperat Mariestad ville sedan också mest i början av tredje perioden och fick till slut alltså utdelning.

Men resten blev en enda lång jakt på ett segermål för Hammers – som vaknade till liv och radade upp chanser.

I stället skulle en olycklig trippingut­visning på Victor Gagic i förlängnin­gen bli Hammers fall för i spel 4 mot 3 kunde backen Anton Blomberg från nära håll trycka in 1–2-målet (63.26) – en skön revansch för 4–8-förlusten hemma där Hammers bara några minuter