Hallandsposten

Kyckling: Kung Paos kyckling

- Recept: Maria Zihammou

Denna festrätt är även känd under namnet Kung Paos kyckling. Ett klassiskt recept med sichuanpep­par, som har en blommig och lite pepprig doft och smak. Få fram maximalt med smak genom att mortla hel sichuanpep­par och rosta den lätt i pannan. Wokad kyckling med sichuanpep­par och jordnötter 4 portioner

500 g kycklinglå­rfilé, benfri

Marinad:

1 msk majsstärke­lse

1/2 tsk salt

Sås:

1 msk majsstärke­lse

2 msk vatten

2 msk kycklingfo­nd

1 msk kinesisk soja

1 msk japansk soja

2 msk kinesisk risvinäger (chingkiang­vinäger) eller torr sherry

1 msk socker

Till stekning:

2 vitlökskly­ftor 4 salladslök­ar

1/2 dl neutral olja, t ex rapsolja

1 tsk finhackad färsk ingefära

8 torkade små chilis

1 tsk sichuanpep­par, grovt mortlad

1 dl jordnötter, grovhackad­e

Till servering:

4 portioner kokt jasminris

Gör så här:

1. Dela kycklingen i mindre bitar. Blanda majsstärke­lse med salt i en bunke och tillsätt kycklingen. Rör om så att kycklingbi­tarna täcks av blandninge­n.

2. Blanda samman alla ingrediens­er till såsen i en bunke.

3. Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Skär salladslök­en i centimeter­tjocka bitar.

4. Hetta upp en wok eller rejäl stekpanna med kant. Låt den bli riktigt varm så att det ryker och tillsätt oljan. Häll ner kycklingen och stek under omrörning tills kycklingen fått fin färg. Ta upp med en hålslev och lägg upp på ett fat. Tillsätt lite mer olja om det behövs, hel chili och sichuanpep­par och låt blandninge­n rosta i någon minut. Häll ner vitlök, ingefära och salladslök. Stek i en minut under omrörning och tillsätt kycklingen. Häll ner såsen i pannan. Stek under omrörning och låt allt bli varmt tills såsen tjocknat. Tillsätt jordnötter, rör runt och servera med kokt ris.

TIPS

När man besöker en asiatisk matbutik är det lätt att gå vilse blanda utbudet av råvaror. Mitt tips är att fråga dig fram. Det finns oändliga möjlighete­r att lära sig mer och utforska världens kök genom att vara nyfiken och frågvis. Använd gärna en rejäl stekpanna med hög kant eller en wok och se till att värma den ordentligt innan du börjar steka. Gläd sedan dina smaklökar som i Asien med något sött, surt, hett, salt och balansera upp med umami. Den senare kallas även för den femte smaken och finns i allt från fisksås till tång, ostronsås, kycklingbu­ljong och svamp.

 ?? BILD: STEFAN EDETOFT ??
BILD: STEFAN EDETOFT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden