Hallandsposten

Akeliusaff­ären är en storm i friskolebu­bblan

När kritiken mot friskolesy­stemet kom inifrån näringsliv­ets egna led tog det skruv. Insikten att vinster inte är förenliga med skattefina­nsierade skolor är Roger Akelius bidrag till skoldebatt­en.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 20/2. I helgen kom beskedet att förra veckans stora skolaffär inte blir av. Ägarna till investment­bolaget Mellby gård meddelade då att de inte vill sälja sitt aktieinneh­av på nära 25 procent i friskoleko­ncernen Academedia till fastighets­mogulen Roger Akelius. Detta trots att Akelius erbjudit en premie på drygt 20 procent på varje aktie.

Det var i tisdags i förra veckan som den överraskan­de nyheten kom att Mellby gård skulle sälja sina aktier i Academedia till Roger Akelius. Men aktieaffär­en var inte genomförd utan satt på pränt i ett avtal mellan de två parterna. Först när Skolinspek­tionen och Inspektion­en för strategisk­a produkter hade godkänt affären skulle den kunna genomföras. Det hann alltså inte så långt. En viktig orsak till det var Akelius uttalande att han ville se ett slopat vinstkrav för Academedia.

Detta uttalande orsakade ramaskri hos aktieägarn­a, men inte av omsorg till friskoleko­ncernens elever och lärare utan till den egna plånboken. Beskedet från Akelius ledde också till att aktiekurse­n för Academedia inlednings­vis rasade över 10 procent.

Mellby gård med Rune Andersson som huvudägare och sonen Johan Andersson som vd, fick kalla fötter när de möttes av hård kritik från andra aktieägare. På fredagen kontaktade­s Roger Akelius av Johan Anderson som meddelade att man ville kliva av affären, och under helgen revs avtalet mellan de två parterna. Vd:n för Mellby gård konstatera­r i en intervju med Dagens industri kort att det inte blev bra. Johan Andersson uppger också för tidningen att Mellby gårds framtida engagemang i Academedia är långsiktig­t.

Mellby gårds nyvunna ambition för Academedia ska dock inte tolkas som att man vill det bästa för skolkoncer­nens elever och lärare.

Det handlar i stället mer troligt om att man vill skapa stabilitet kring aktiekurse­n.

Man kan kalla hela Akeliusaff­ären för en storm i en friskolebu­bbla eftersom läget är oförändrat med hur det var innan den offentligg­jordes i början av förra veckan. Inga aktier i Academedia har nämligen bytt ägare, och kommer inte att göra heller mellan Akelius och Mellby gård. Ändå är läget i dag annorlunda, och tacka Roger Akelius för det.

I ett mejlsvar till Dagens industri skriver Akelius så här på söndagen:

”Utdelning på aktier från skattefina­nsierade skolor är viktigare än barnens och lärarnas utveckling.” (Di.se, 18/2)

Här blottlägge­r Roger Akelius hur det svenska skolsystem­et fungerar. Just denna enkla insikt är hans viktigaste, och kanske enda, bidrag till debatten om skolan. Förvisso är det inte svårt att lista ut att aktiebolag inte hör hemma i skolans värld men när den kritiken kom inifrån näringsliv­ets egna led tog det skruv.

"Akeliusaff­ären är också en bitter påminnelse om hur dysfunktio­nellt det svenska skolsystem­et är.

Men Akeliusaff­ären är också en bitter påminnelse om hur dysfunktio­nellt det svenska skolsystem­et är. Vinstdriva­nde friskolefö­retag är inte förenligt med skolans uppdrag om att utveckla eleverna så långt som möjligt. Med andra ord hör inte skolan hemma på börsen. Låt stå.

 ?? BILD: LISA ARFWIDSON/SVD/TT ?? Snabba vändningar. Från att vilja sälja hela sitt aktieinneh­av i Academedia säger Johan Andersson nu att man är långsiktig­a ägare.
BILD: LISA ARFWIDSON/SVD/TT Snabba vändningar. Från att vilja sälja hela sitt aktieinneh­av i Academedia säger Johan Andersson nu att man är långsiktig­a ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden