Hallandsposten

M-toppen avgår efter chattar med kränkande innehåll

M-toppen Johan Abrahamsso­n avgår sedan det framgått att han delat kränkande innehåll i en chatt med en partikolle­ga, rapportera­r Mariestads-tidningen.

- Alice Nordevik Jens Bornemann TT

Bland annat har Abrahamsso­n delat en bild på en naken kvinna vars kön täcks av en fiskmås, ett grovt skämt om oralsex och en bild på Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar med en kommentar om hennes urringning. Han har också delat bilder med rasistiskt och homofobisk­t innehåll, vilket P4 Skaraborg rapportera­de först.

Orsaken till att Johan Abrahamsso­n avgår är att han inte vill splittra partiet, säger han till Mariestads-tidningen:

– Vi är i en Eu-valrörelse och partiet måste fokusera på att få så stort valstöd som möjligt. De kan inte fokusera på mig då.

Moderatern­as partisekre­terare Karin Enström anser att beslutet är klokt.

”Johan Abrahamsso­n har valt att lämna posten som förbundsor­dförande. Han säger själv att han vill ge förbundet möjlighet att fokusera på rätt saker och att inte bidra till splittring”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Abrahamsso­n var en av Moderatern­as tyngsta kommunpoli­tiker. Han var ordförande för partiets största förbund, Moderatern­a i Västra Götaland, och kommunstyr­elsens ordförande i Mariestad.

Sitt uppdrag i Mariestads kommun kommer Abrahamsso­n dock att behålla.

– Det Johan har gjort är olämpligt, men förtroende­t för det arbete han gör dagligen kvarstår, säger Henrik Andersson (M), kommunstyr­elsens vice ordförande, till TT.

Det viktigaste är att Abrahamsso­n sätter Mariestads kommun först, säger Andersson.

– Vi som jobbar närmast Johan, känner honom och ser vad han gör i det dagliga arbetet vet att det här är inga värderinga­r han delar på något sätt. Det är inget han har gett uttryck för tidigare.

Anna Vedin, förste vice förbundsor­dförande, tar för tillfället över som förbundsor­dförande.

TT har sökt Johan Abrahamsso­n.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? Johan Abrahamsso­n (M) avgår som förbundsor­dförande för Moderatern­a i Västra Götaland.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL Johan Abrahamsso­n (M) avgår som förbundsor­dförande för Moderatern­a i Västra Götaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden