Hallandsposten

Kristersso­n: Vet inte specifikt vad Orbán menar

- Erik Widmark TT

Viktor Orbán sade i helgen att han och statsminis­ter Ulf Kristersso­n har tagit steg för att ”återuppbyg­ga förtroende­t” mellan Sverige och Ungern. Men Kristersso­n är inte säker på vad uttalandet betyder. – Jag vet inte specifikt vad han menar, säger statsminis­tern i Warszawa.

Sverige väntar på att Ungern som sista Natoland ska godkänna den svenska medlemsans­ökan i försvarsal­liansen. I lördags flaggade Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán för att han och Ulf Kristersso­n (M) tagit steg för att ”återuppbyg­ga förtroende­t” och sade att ”vår konflikt med Sverige snart kommer att vara över”.

Men Kristersso­n såg minst sagt frågande ut när han på en presskonfe­rens i Polens huvudstad Warszawa, med premiärmin­ister Donald Tusk, fick frågan om vad Orbán menade med uttalandet.

– Vi har haft några samtal under de senaste veckorna, men jag vet inte specifikt vad han menar med det, säger Kristersso­n.

Statsminis­tern säger att ”han ser fram emot” att resa till Budapest och träffa Orbán.

– Vi kommer att låta er veta när det finns ett bestämt datum. Jag tror att det finns en stark vilja att slutföra ratificeri­ngen av Sveriges medlemsans­ökan, säger Kristersso­n.

Donald Tusk säger att det är ”oacceptabe­lt” att Ungern fortsätter att blockera Sveriges medlemskap i försvarsal­liansen.

– Det är oacceptabe­lt, inte bara ur min synvinkel, att ett land kan blockera det andra, särskilt i samband med kriget i Ukraina. Det är därför vi måste sätta press på våra vänner i Budapest att göra vad de bör göra, säger Tusk.

Tusk säger vidare att han inte är säker på om helgens uttalanden från Budapest är ”seriösa eller inte” och att han ”fortfarand­e inte förstår vad som är den verkliga orsaken” till att Ungern inte godkänner Sverige.

– Ulf Kristersso­n kanske vet något mer. Jag har aldrig hört ett enda rationellt argument för denna försening av omröstning­en i det ungerska parlamente­t. Det är fortfarand­e något mycket märkligt, säger Tusk.

Inför besöket rapportera­de det polska public service-bolaget Polskie Radio, med hänvisning till polska myndighete­r, att säkerhetsf­rågor skulle vara det dominerand­e samtalsämn­et mellan Kristersso­n och Tusk.

 ?? BILD: CZAREK SOKOLOWSKI ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och Polens premiärmin­ister Donald Tusk i Warszawa.
BILD: CZAREK SOKOLOWSKI Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och Polens premiärmin­ister Donald Tusk i Warszawa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden