Hallandsposten

Must varnar: Ryssland snart tillbaka nära Sverige

Ryssland kommer så snart man kan bygga upp sin militära styrka i vårt närområde igen. Varningen kommer från den militära underrätte­lsetjänste­n Must. – Vi har inget andrum. Ryssland kommer att komma tillbaka, säger Must-chefen Thomas Nilsson.

- TT

Sveriges militära underrätte­lseoch säkerhetst­jänst, Must, konstatera­r i sin årsöversik­t att riskerna för svensk säkerhet har ökat.

– Läget har fortsatt försämrats under 2023, säger Nilsson.

Utöver Rysslands krig mot Ukraina har ”parallella kriser” tillkommit, som Gazakriget, och attackerna mot sjöfarten i Röda havet.

Allvarliga­ste hotet mot Sverige bedöms fortsatt Ryssland vara, även om den ryska krigsmakte­n tappat i styrka. Must skriver att Ryssland, ”så snart man kan”, kommer att försöka att öka sin militära styrka efter förlustern­a i Ukraina.

Det vore, enligt Must, ”ett misstag att tro att en tillfällig begränsnin­g i den ryska förmågan i vår region ger oss ett andrum”.

Must betonar att det är ”av största vikt att vi fortsätter att hålla ett högt tempo i stärkandet av Försvarsma­kten och totalförsv­aret.”

Ryssland har flyttat soldater och materiel från Sveriges närområde, till Ukraina. Men Nilsson pekar på att Ryssland har intressen här, som man inte kan släppa.

– Så man kommer att komma tillbaka och återuppbyg­ga den förmåga man tappat, säger han.

I dag finns, enligt Must, inte nog med markstrids­krafter för mer konvention­ella väpnade angrepp.

Sjö- och luftstrids­krafterna har dock inte minskat lika mycket, enligt Must.

”Detta innebär att Ryssland kan genomföra begränsade militära operatione­r i Östersjön”, står det i årsöversik­ten.

Frågan, som Must inte svarar på, är hur lång tid det kan ta innan Ryssland har byggt upp tillräckli­g militär styrka för att kunna starta ett nytt krig. I andra europeiska länder har det talats om allt från tre upp till tio år. Mycket beror på hur kriget i Ukraina utvecklas.

Ryssland har börjat planera för en uppbyggnad av landets militära styrka under kommande fem år. Det finns dock betydande hinder, enligt Must. Alla officerare som förlorats i Ukraina är svåra att ersätta. Sanktioner­na begränsar rysk försvarsin­dustri.

– Om man inte får tillgång till högteknolo­gi och inte kan utveckla det själv, pekar allt på att man inte kommer tillbaka på en ny högteknolo­gisk nivå. Då tror vi snarare att man satsar på volymer och kvantitet, säger Nilsson.

– Det kommer inte att vara exakt den ryska krigsmakt vi kände före februari 2022.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Thomas Nilsson är chef för Must, den militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten i Försvarsma­kten.
BILD: CHRISTINE OLSSON Thomas Nilsson är chef för Must, den militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten i Försvarsma­kten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden