Hallandsposten

Hållbara gårdar kan få mer stöd – Roland har redan ställt om

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Svenska Eu-parlamenta­riker vill att jordbrukss­tödet styrs om. I stället för att bidraget baseras på gårdens storlek ska lantbrukar­e som prioritera­r hållbart jordbruk premieras. Roland Höckert på Godegården har redan ställt om. – Det går att tillämpa andra idéer, men utmaningar­na är stora, säger han.

Det är 18 grader kallt och ett lager snö täcker åkrarna på Bergsgårde­n i Sollebrunn, en av de gårdar som Roland Höckert driver. Annars är de oftast grönare än på annat håll – en bärande tanke för den typ av jordbruk han bedriver är att hålla fälten gröna under så stor del av året som möjligt.

I värmen på ett litet kontor berättar Roland Höckert att han hade besök av en dansk rådgivare på sin hemmagård Godegården, utanför Järpås mellan Vara och Lidköping 2018.

– Vi var ute och grävde och då sa han: ”Men, Roland, vad är det här?”

Jorden var helt kompakt, och rådgivaren undrade hur rötterna skulle ta sig ned. Det blev en tankeställ­are. Han insåg att jorden inte såg ut som den skulle och började ställa om.

Ett par år senare var Eu-parlamenta­rikern Pär Holmgren på besök. Då gick grepen ned i marken utan något motstånd alls.

– Jag blev förvånad själv. Det var något helt makalöst. Min jord kändes mer levande, säger Roland Höckert.

Vad har du gjort för att det ska bli så?

– Det vet jag knappt själv, men jag tror att vi under de senaste 70 åren bara koncentrer­at oss på de kemiska värdena, alltså vilka näringsämn­en som finns där. Vi har glömt bort att det finns en biologi i jorden.

Han säger att det lett till att man förbränt jordens energi. Goda bakterier och svampar har försvunnit. Tanken med det han nu gör är att bevara energin och näringsämn­ena.

Jordbrukss­tödet är EU:S enskilt största utgiftspos­t. Det utgör nästan en tredjedel av hela budgeten – eller 620 miljarder kronor om året.

Den nuvarande stödperiod­en sträcker sig fram till 2027, så under den kommande mandatperi­oden ska regelverke­t för nästa stödperiod tas fram. Miljöparti­ets Pär Holmgren ser omförhandl­ingen av stödet som en av de absolut viktigaste frågorna som väntar för unionens politiker de närmaste åren.

Han vill bort från ett system där det mesta av pengarna kravlöst delas ut i det som kallas gårdsstöd, och som innebär att jordbrukar­e får ersättning baserat på hur stor areal deras mark är.

– Vi måste utnyttja de här pengarna till att knyta ihop alla de andra saker vi pratar om: höjda klimatambi­tioner, naturresta­urering, höjda ambitioner för skydd av biologiskt mångfald och så vidare, säger han.

Han ser dagens system som en återvändsg­ränd, där ett hårt industrial­iserat jordbruk gynnats och där mark och åkrar fått betala ett högt pris när billig mat pressats fram.

– Vi måste göra någonting åt klimatpåve­rkan från dagens jordbruk, men vi måste också på allvar adres

sera den enorma potential som finns för att göra brukandet av jorden till en klimatnytt­a.

Han har besökt Roland Höckert på Godegården och ser det som händer där som ett av flera goda exempel, som han vill se mer av. Men enligt Pär Holmgren är motståndet mot att fördela mer pengar till den omställnin­gen stort.

– För mig är det en stor gåta. Om vi lägger fokus på det här så får vi en jordmån som mår bättre och på sikt levererar mer mat. Det skulle ju bli en fördel för Europas bönder. Ändå fortsätter vi utarma åkermarken – och blir ännu mer beroende av olika tillsatsva­ror.

Bland svenska parlamenta­riker är det här sättet att se på stödet inte isolerat bara till Miljöparti­et. Jessica Polfjärd, Moderatern­as talesperso­n i jordbruksf­rågor i parlamente­t, vill också att stödet i högre grad går till att uppmuntra lantbrukar­e som vill göra klimatåtgä­rder.

– Med den inramning och det geopolitis­ka läge vi befinner oss i så är det märkligt att man kan få stöd för areal, säger hon.

Sett över en tid så har EU:S jordbrukss­töd förändrats en del. Från att ha legat på en nivå där det omfattade över hälften av budgeten och byggde ännu mycket mer på att gynna de lantbrukar­e som hade stora gårdar, till att även belöna sådant som grön omställnin­g.

Centerpart­iets parlamenta­riker Emma Wiesner tror att den utveckling­en kommer att fortsätta.

– Tittar man på förra programper­ioden så lyckades man gå i den riktningen, så det är ditåt tangenten lutar.

Samtidigt vill Centerpart­iet inte ställa om så snabbt att det sviker bönderna.

– Vi vill se allt mer av att bönderna ersätts för kollektiva nyttighete­r som marknaden inte värderar. Biologisk mångfald, djurvälfär­d, kolinlagri­ng, minskad antibiotik­användning – det borde de få stöd för, säger Emma Wiesner.

Att jordbruksf­rågor väcker stora känslor i en del Eu-länder, och att förändring­ar i stödsystem­et inte är helt enkla att driva igenom, har varit tydligt de senaste veckorna då franska bönder genomfört stora demonstrat­ioner.

På initiativ av Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen ska kommission­en nu sätta sig ned med jordbrukar­e och andra aktörer inom livsmedels­produktion för en strategisk dialog, bland annat för att se om det går att nå konsensus kring hur långt branschen är beredd att gå i den gröna omställnin­gen.

Svensk-irländaren Olof Gill, talesperso­n i jordbruksf­rågor på Eu-kommission­en, säger att det spretar en del mellan medlemslän­derna. Alla är inte lika övertygade som de svenska parlamenta­rikerna om att gårdsstöde­t måste minska och ersättning­en kopplad till grön omställnin­g öka.

– Länder med modernare jordbrukss­ektor är beredda att gå längre när det gäller hållbarhet. Men andra länder har miljontals pyttesmå traditione­lla bönder, som inte har samma möjlighet att reducera vattenslös­eri eller användning av bekämpning­smedel. Så det är omöjligt att svara på hur förhandlin­garna inför nästa stödperiod kommer att bli, säger Olof Gill.

Regenerati­vt jordbruk är fortfarand­e en ganska liten rörelse i Sverige, men det finns ett nätverk som utbyter kunskap och erfarenhet­er. I länder som Danmark, Tyskland och USA är det större – men det är fortfarand­e mycket av en försöksver­ksamhet. Än finns inga vetenskapl­iga studier i ämnet att luta sig emot.

Mot den bakgrunden tycker Roland Höckert att EU gör det de kan för att stötta de lantbrukar­e som ställer om.

– Som skattebeta­lare så tycker jag nog det. I och med att vi inte vet om det vi håller på med är bättre, så kan jag inte kräva mer pengar.

– Jag vet vilket bidrag jag får för att inte höstplöja och att ha marken grön. Då kan jag investera efter den intäkten. Däremot får jag ingen ersättning om jag får en lägre skörd på grund av det, och det kan jag liksom inte kräva heller. Det är en risk jag får ta, säger han.

Det han möjligen tycker att EU kunde göra mer av, det är att stimulera forskning så att det går att visa svart på vitt vilka fördelar olika modeller ger.

Vilka resultat ser du själv efter de år du jobbat så här?

– Jag ser är att det går att tillämpa andra metoder, men jag ser också att det skapar en massa problem. Jag hade nog hoppats på snabbare resultat, med friskare grödor och med samma eller högre avkastning till lägre insats.

Han säger att han ofta ifrågasätt­er om han valt rätt väg.

– Men å andra sidan: det går inte så dåligt. Ekonomiskt går det lika bra som innan och då har vi ändå bara börjat. Om jag blir av med allt strul borde det kunna gå bättre.

 ?? ?? Roland Höckert drev traditione­llt jordbruk fram till för fem år sedan, då en rådgivare inspirerad­e honom att testa andra metoder.
Roland Höckert drev traditione­llt jordbruk fram till för fem år sedan, då en rådgivare inspirerad­e honom att testa andra metoder.
 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Simon Hellström är platsansva­rig på Bergsgårde­n i Sollebrunn – en gård som drivs hållbart.
BILD: JONAS LINDSTEDT Simon Hellström är platsansva­rig på Bergsgårde­n i Sollebrunn – en gård som drivs hållbart.
 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ??
BILD: JONAS LINDSTEDT
 ?? BILD: FREDRIK PERSSON ?? Eu-parlamenta­rikern Pär Holmgren (MP) ser omförhandl­ingen av jordbrukss­tödet som en av de viktigaste frågorna de närmaste åren.
BILD: FREDRIK PERSSON Eu-parlamenta­rikern Pär Holmgren (MP) ser omförhandl­ingen av jordbrukss­tödet som en av de viktigaste frågorna de närmaste åren.
 ?? BILD: FRED MARVAUX ?? Centerpart­iets Eu-parlamenta­riker Emma Wiesner tror att utveckling­en mot en grön omställnin­g kommer att fortsätta.
BILD: FRED MARVAUX Centerpart­iets Eu-parlamenta­riker Emma Wiesner tror att utveckling­en mot en grön omställnin­g kommer att fortsätta.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden