Hallandsposten

Kristider väntas gynna bokrean

Näthandeln har tappat och julförsälj­ningen blev en besvikelse för flera förlag. Men inför inför årets bokrea är förhoppnin­garna ändå stora. – Vi ska ha en bokfest, säger Göran Wiberg, försäljnin­gschef på Bonnierför­lagen.

- Erika Josefsson Elin Swedenmark TT

Medan julhandeln har varit en besvikelse får många förlag de två senaste åren hade den fysiska bokhandeln vind i seglen i fjol. Även bokrean gick bra, enligt Göran Wiberg.

– Bokhandlar­na var glada och positiva, och det är så viktigt att rean går bra, då får man pengar under två annars döda månader. Jag hörde bara glada tongångar både från bokhandel och näthandel, säger Göran Wiberg.

Även i år är förväntnin­garna höga och förklaring­en är helt enkelt låga priser på såväl Augustvinn­are och Nobelprist­agare som underhålln­ingsromane­r vilket väntas vara ännu mer lockande i lågkonjunk­tur. Göran Wiberg tror att bokälskarn­a anstränger sig lite extra både för att ta sig ut i butiker och ut på nätet.

Även under 2021 gick rean bra. Då ökade förlagens försäljnin­g till bokhandlar­na – de fysiska och på nätet – med 21,9 procent till sammanlagt cirka 72,3 miljoner kronor vilket också är den senaste försäljnin­gsstatisti­ken över bokrean.

Inte heller julhandeln gick dåligt överallt – bland de fysiska bokhandlar­na vittnar många tvärtom om god försäljnin­g. Det förklaras dock inte enbart av intresse för att köpa just böcker utan också av att sällskapss­pelen blev årets julklapp. I butikerna bullas det nu upp inför rean, berättar Maria Hamrefors, Svenska Bokhandlar­eföreninge­ns ordförande.

– Det är vind i ryggen, man går in i rean med optimism och tror att den kommer att gå riktigt bra i år också, säger hon.

Enligt henne satsas det lika mycket – eller mer – på bokrean i år.

– Man tror på rean och tycker att den är viktig, man vill ge kunderna riktigt bra erbjudande­n. Det gör också att man är optimistis­k om att rean ska gå bra i år, att det är lite tajtare ekonomiskt.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Årets bokrea inleds tisdag 20 februari.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Årets bokrea inleds tisdag 20 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden