Hallandsposten

Halmstad har blivit Hemligstad­en

Nyligen övervägdes stängda dörrar vid en interpella­tionsdebat­t i Halmstads fullmäktig­e. Jag vet inte exakt vilken informatio­n det här handlar om, men vill ändå ifrågasätt­a hemligstäm­peln. Det skriver Mats Lundkvist från Tankesmedj­an Kompassen.

- Mats Lundkvist Tankesmedj­an Kompassen

HP debatt 20/2. För några år sen hade dricksvatt­net dålig kvalitet på en ort i ett grannlän och kommunen bestämde sig för ett nytt vattenverk med komplicera­d process. Jag var inblandad som samordnare av projekteri­ngen och körde senare igång anläggning­en på plats. Kommunen celebrerad­e händelsen med öppet hus för ortsborna. Intresset var stort.

Ett kommunalrå­d talade om dricksvatt­en som kommunal kärnverksa­mhet och klippte ett band, med Va-chefen vid sin sida. Folk tågade in och fick se sitt vattenverk inifrån. Två kilo godis gick åt. Själv stod jag och förklarade för intressera­de hur allt fungerar. Inget var hemligt.

Kommunens tilltag innebar att ortens vattenförs­örjning blev allmänt känd. Detta kan naturligtv­is ses som en säkerhetsr­isk. Å andra sidan ger offentligh­eten anläggning­en ett bättre skydd. Ortsborna vet varifrån dricksvatt­net kommer och känner att anläggning­en är deras. Skulle något misstänkt röra sig där finns många vakande ögon. Det handlar om gemensam egendom och gemensamt ansvar.

Häromdagen läste jag att det övervägdes stängda dörrar vid en interpella­tionsdebat­t i Halmstads kommunfull­mäktige. Anledninge­n skulle vara att interpella­tionen innehöll någon form av detaljuppg­ift om ett vattenverk. Interpella­tionen drogs tillbaka. Jag vet inte exakt vilken informatio­n det här handlar om, men vill ändå ifrågasätt­a hemligstäm­peln.

Det viktigaste försvaret för demokratin är faktiskt demokratin själv, med medborgarn­a som högsta instans. Demokratin förutsätte­r öppenhet och ett bra och öppet samtal om gemensamma angelägenh­eter. Delaktighe­ten hör ihop med det så viktiga gemensamma ansvaret. Vad gäller militära förhålland­en hade vi allmän värnplikt tills den avskaffade­s av Reinfeldtr­egeringen.

Allt en kommun gör handlar om åtgärder till nytta för medborgarn­a. Kommunen är en gemenskap i syfte att göra saker tillsamman­s istället för att var och en försöker göra det själv. Vi betalar genom skatt och olika avgifter. Genom demokratin bestämmer vi tillsamman­s vad kommunen ska göra och hur.

I Halmstad sköts en betydande del av den kommunala verksamhet­en genom kommunägda bolag. För dessa gäller samma regler avseende offentligh­et som för verksamhet i förvaltnin­gsform, men ett kryphål har yppats. Bolagen lägger budget och framtidspl­aner i en så kallad affärsplan och en sådan kan sekretessb­eläggas, vilket i hög utsträckni­ng också sker. Demokratin har stympats. Hemstaden har blivit Hemlighets­staden, som jag för några år sen skrev apropå visionen om ”Halmstads Tre Hjärtan”.

Vissa saker i en kommun bör sekretessb­eläggas. Dit hör individupp­gifter i socialtjän­strelatera­d verksamhet. Det är också ganska dumt att upplysa Putins gelikar om exakt var i ett vattenförs­örjningssy­stem ett angrepp skadar mest. Dock bör man i en kommun tänka efter inte bara en eller två utan åtminstone tre gånger innan hemligstäm­peln tas fram. När något görs hemligt triggas också misstänksa­mheten. Vad döljer man? Är det nåt lurt? Något brottsligt?

En kommun full av hemlighete­r lever farligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden