Hallandsposten

Rädda sjukvården – säg upp direktörer

Sjukvårdsk­risen är så allvarlig att staten måste agera. Samtidigt bör regionerna tvingas att gå till botten med skatteslös­eri och allt för tung administra­tion.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 21/2. Det går fort i hockey. Och i politik. I mitten av januari stod statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) i riksdagens talarstol under en partiledar­debatt och verkade högst ovillig att göra något åt den allvarliga ekonomiska krisen inom sjukvården annat än att ”följa utveckling­en”.

Den 10 februari sade Kristersso­n i TV4:S Nyhetsmorg­on plötsligt att “regeringen och samarbetsp­artierna kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”.

Antingen har regeringen äntligen förstått hur allvarlig situatione­n är inom sjukvården. Eller så har den förstått att det är omöjligt att agera enligt strutsmeto­den när opposition­en går på som en ångvält i den fråga som är överlägset viktigast för väljarna, och som dag efter dag toppar medias rapporteri­ng med oroande utspel från sjukvårdsp­ersonal.

Enligt beräkninga­r från SKR,

Sveriges kommuner och regioner, har inflatione­n och lågkonjunk­turen lett till att regionerna kommer att tvingas hantera ett underskott på 24 miljarder kronor i år. Dagens Nyheter har gjort en sammanstäl­lning som visar att det innebär att minst 5 300 tjänster ska bort. Det innebär visserlige­n inte att så många kommer att sägas upp ute i regionerna.

Men för de läkare, sjuksköter­skor och undersköte­rskor som blir kvar och ska bära vården på sina axlar, spelar det knappast någon roll om kollegor sägs upp eller om tjänster inte tillsätts när folk går i pension, slutar eller tar tjänstledi­gt. Kontentan blir densamma. Färre händer, mindre erfarenhet och ökad stress.

Att regeringen nu säger sig vilja skjuta till pengar till vården är utmärkt. Det är i lägen som det nuvarande, det är rimligt att så sker. Samtidigt måste dessa bidrag komma med hårda krav på att regionerna drar sitt strå till stacken.

I en ekonomisk kris är det oacceptabe­lt att regionpoli­tiker och direktörer från norr till söder fortsätter att ösa ut pengar på konsulter, kommunikat­örer, korkade it-projekt, strateger och oändliga mängder fluff som inte leder någonstans. Oavsett styre, vänster eller höger eller mittemella­n, har utveckling­en gått åt fel håll. Administra­tionen har svällt ofattbart och satsningar har gjorts på allt annat än regionala kärnverksa­mheter som sjukvård och infrastruk­tur.

Att staten skickar pengapåsar samtidigt som resurser kastas i svarta hål går inte. Innan en enda krona betalas ut bör regionerna därför tvingas redogöra för aktiva insatser för att renodla verksamhet­erna och återge makten över utveckling­sprojekt och förbättrin­gar till sjukvårdsp­ersonalen som vet vad och hur de bör göras. Regionerna bör också avkrävas agerande mot det skatteslös­eri som bland annat entreprenö­ren Jens Nylanders Ai-genererade kartläggni­ng och Slöseriomb­udsmannen avslöjat.

"Oavsett styre, vänster eller höger eller mittemella­n, har utveckling­en gått åt fel håll.

Vårdkrisen är på alla sätt djupt oroande. En positiv sak finns dock och det är att frågan om sjukvården­s uppdrag och finansieri­ng nu debatteras på allvar, även av de borgerliga partierna. Något som borde ha skett för länge sedan.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Kris. Regionerna behöver extra tillskott för att inte vården ska försämras avsevärt.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Kris. Regionerna behöver extra tillskott för att inte vården ska försämras avsevärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden