Hallandsposten

Byalaget ordnar bio på lovet – men blir utan bidrag

Knäred: Knäred är inte stort nog för två byalag. Åtminstone inte enligt kommunens kriterier för byalagspen­gen. Knäreds byalag strävar på ändå och ordnar lovbio för barnen, men nu börjar kassan sina.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Jämfört med andra kommuner har Laholm ovanligt många aktiva byalag.

Inte mindre än 18 byalag och samhällsfö­reningar, i lika många orter, får i år del av Laholms kommuns stöd på 5 000 kronor. Men ett gäng blir utan.

Riktlinjer­na säger att endast ett byalag per ort kan få stödet. Knäreds byalag, som bildades 2022, är ”inte aktuella för vidare bedömning när Knäreds samhällsfö­rening redan har den rollen på orten”, skriver kommunstyr­elsen i sitt beslut.

Tråkigt men väntat, tycker Monia Bengtsson, vice ordförande Knäreds byalag.

– Det visste vi mer eller mindre när vi drog i gång. Vi bor i samma by allihop. Då ska vi inte kiva om såna saker, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker hanka oss fram ändå. Vi satsar lite mer på barn och ungdomar och får söka andra bidrag av kommunen i stället.

En uppskattad aktivitet som Knäreds byalag ligger bakom är bio för barnen i bygdegårde­n. Två filmer har visats hittills och det tredje tillfället blir nu under sportlovet. På torsdagen ges två föreställn­ingar med den animerade filmen ”Lyle, Lyle, Crocodile”, som önskats av fritidsbar­nen. – Det var bio i Knäred för väldigt många år sedan och det finns en stor filmduk i bygdegårde­n. Vi har gratis inträde och säljer lite popcorn, läsk och festis. Då får barn och unga här i Knäred något att göra. Det är där vi lägger vårt krut och barnen är en viktig anledning att vi startade eget, säger Monia Bengtsson.

70 barn kom senast på höstlovet. Trots succén kan sportlovsf­ilmen bli den sista filmvisnin­gen i Knäred.

– Eftersom vi är ett byalag får vi inte lov att ta inträde för SFI (Svenska filminstit­utet). Vi får betala för att sända filmen och för att hyra lokalen, men utan inträde blir det förlust så att det smäller om det. Hittills har bion gått runt via ett gammalt stöd från kommunen. – Vi sökte bidrag för barn och unga för två år sedan. Men efter den här bion är de pengarna slut. Sen får vi se om vi kan få några nya pengar, annars kan vi inte fortsätta, säger Monia Bengtsson.

 ?? ARKIVBILD: JONATAN GERNES ?? Monia Bengtsson är vice ordförande Knäreds byalag.
ARKIVBILD: JONATAN GERNES Monia Bengtsson är vice ordförande Knäreds byalag.
 ?? ?? Byalagspen­gen är ett årligt stöd på 5 000 kronor som infördes av kommunstyr­elsen i Laholm för fyra år sedan.
Syftet är att de ideella byalagen ska få en egen slant och slippa stå med mössan i handen när de exempelvis ska köpa kaffe eller hyra lokaler. De här får stödet i år: Ahla byalag Genevad byalag
Göstorps trivselför­ening Hasslöv byalag Hishults Byalag Knäreds samhällsfö­rening
Lilla Tjärby byalag Mellbystra­ndsförenin­gen Mästocka samhällsfö­rening Ränneslövs byalag Sjöalts IF byaförenin­g Skogaby byalag Skottorps byalag Skummeslöv­sstrands badortsför­ening Vallberga byalag
Veinge byalag Våxtorps byalag
Ysby bygdelag
Byalagspen­gen är ett årligt stöd på 5 000 kronor som infördes av kommunstyr­elsen i Laholm för fyra år sedan. Syftet är att de ideella byalagen ska få en egen slant och slippa stå med mössan i handen när de exempelvis ska köpa kaffe eller hyra lokaler. De här får stödet i år: Ahla byalag Genevad byalag Göstorps trivselför­ening Hasslöv byalag Hishults Byalag Knäreds samhällsfö­rening Lilla Tjärby byalag Mellbystra­ndsförenin­gen Mästocka samhällsfö­rening Ränneslövs byalag Sjöalts IF byaförenin­g Skogaby byalag Skottorps byalag Skummeslöv­sstrands badortsför­ening Vallberga byalag Veinge byalag Våxtorps byalag Ysby bygdelag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden