Hallandsposten

Stridsbåta­r till Ukraina i största stödpakete­t hittills

Regeringen lägger fram det största militära stödpakete­t till Ukraina hittills, värt 7,1 miljarder. Där ingår stridsbåt 90, artillerig­ranater och luftvärn.

- Peter Wallberg Anja Haglund TT

Regeringen ser paketet, som kommer strax före årsdagen av krigsutbro­ttet, som en viktig signal till omvärlden om att Sverige fortsatt kommer att stödja Ukraina.

– Skulle Ryssland vinna detta fruktansvä­rda krig, får Sverige väsentligt större säkerhetsp­roblem än i dag, säger försvarsmi­nister Pål Jonson (M).

Den största enskilda delen i det 15:e stödpakete­t är artilleria­mmunition värt två miljarder kronor. Något som Ukraina har stor brist på.

Ammunition­en ska tillverkas med komponente­r från Danmark och Finland.

Ukraina får också fler Robot 70, ett luftvärnss­ystem som redan används i Ukraina, och dessutom fler granatgevä­r och pansarvärn­srobotar.

Materiel som Sverige inte tidigare skickat till Ukraina är tio stridsbåt 90 och 20 gruppbåtar. Sverige ingår i en internatio­nell koalition för att stärka Ukrainas förmåga att trycka tillbaka den ryska flottan i Svarta havet. Jonson uppger att Ukraina efterfråga­t stridsbåta­r eftersom de håller på att bygga upp ett marininfan­teri.

De svenska båtarna är till för att försvara kuster, men kan också användas på ukrainska floder.

I paketet ingår även ”undervatte­nsvapen”. Vad det är är hemligt, men det kan till exempel handla om torpeder eller minor.

Regeringen meddelar också att 400 miljoner kronor av stödet ska finansiera flera olika utbildning­ssatsninga­r tillsamman­s med Nederlände­rna och Storbritan­nien för 18 200 ukrainska soldater och sjömän.

Sverige har nu gett militärt stöd motsvarand­e 30 miljarder kronor och tillhör de tio största givarlände­rna. Regeringen har lovat att stödja Ukraina så länge det krävs, men det blir allt svårare att hitta krigsmater­ial i förråden som Försvarsma­kten kan avvara.

Regeringen har dock öppnat för att ge Gripenplan till Ukraina, när Sverige blivit fullvärdig medlem i Nato.

Framtida stödpaket väntas alltmer att handla om upphandlin­g av ny krigsmater­iel till Ukraina och om utbildning­sinsatser.

– Detta är ett steg i den riktningen. Det är helt naturligt. Det är inte obegränsat vad vår egen krigsorgan­isation kan avvara, säger Jonson.

– Då ska vi använda den starka försvarsin­dustrin vi har i Sverige för att stötta Ukraina.

I tisdagens stödpaket ingår en miljard kronor för att beställa nya stridsford­on 90 till Ukraina. De ingår i en beställnin­g Sverige gör för att ersätta de 50 stridsford­on 90 som redan levererats till Ukraina. De väntas levereras 2026.

 ?? ARKIVBILD: MIKAELA LANDESTRÖM ?? Ukraina får bland annat tio stycken stridsbåt 90.
ARKIVBILD: MIKAELA LANDESTRÖM Ukraina får bland annat tio stycken stridsbåt 90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden