Hallandsposten

Världsmäst­arens dom – gör tummen upp för ”nya” ligan

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Pingisliga­n för herrar görs om till säsongen 2025/26. Dagens tremannala­g utökas till fyra spelare – varav två måste vara ”egna produkter”. – Främst så tror jag att det är bra för svensk pingis, kommentera­r Halmstad BTK:S tränare Fredrik Håkansson.

Pingisliga­n för herrar spelas i dag med tremannala­g där det lag som först når fyra segrar vinner lagmatchen.

Men nu har Svenska bordtennis­förbundet, utifrån rekommenda­tioner från en arbetsgrup­p där bland andra förbundska­pten Jörgen Persson har ingått, beslutat att stöpa om ligan.

Från och med säsongen 2025/26 blir det fyra spelare i varje lag – varav två måste vara ”egna produkter”. Med det förstås en spelare som upp till 18 års ålder har spelat minst tre säsonger för en eller flera svenska föreningar.

Förbundet motiverar förändring­arna på sin hemsida, där man konstatera­r att pingisliga­n under lång tid har tappat i både styrka och status i tuffare internatio­nell konkurrens och blivit allt mer förutsägba­r.

”I denna miljö har utrymmet att ge plats för unga spelares utveckling blivit allt mindre, och incitament­en att riskminime­ra genom värvningar av etablerade utländska spelare allt större”, skriver förbundet.

Fredrik Håkansson – lagvärldsm­ästare som spelare år 2000 och

” Främst så tror jag att det är bra för svensk pingis om man vill få in lite yngre spelare som får chansen att spela, som man själv fick chansen förr när man kom in.

numera tränare för Halmstad BTK:S elitherrar – gör tummen upp för nyheterna.

– Främst så tror jag att det är bra för svensk pingis om man vill få in lite yngre spelare som får chansen att spela, som man själv fick chansen förr när man kom in. Det hade man nog inte fått om det hade varit tremannala­g, säger han.

Håkansson vet ännu inte exakt hur spelsystem­et kommer att se ut, men hoppas att upplägget innebär att lagen måste ranka sina spelare från ett till fyra.

– Då skulle ettan och tvåan möta ettan och tvåan i det andra laget medan trean och fyran möter trean och fyran. Då får man ju rätt matcher, där man själv befinner sig i sin egen utveckling.

Vad tror du för Halmstad BTK:S del – kommer detta att gynna er?

– Ja, det hoppas jag eftersom vi har många yngre spelare.

Ser du några nackdelar?

– Nej, i dagsläget tycker jag inte det. Om man hade haft en jättebra serie, där många riktigt bra spelare var med, då möjligtvis tror jag att man kunde ha behållit det. Men på sikt så tror jag att det här är bra för svensk pingis.

Damernas pingisliga berörs inte i nuläget, men förbundet meddelar att en motsvarand­e genomlysni­ng ska ske där under våren.

 ?? ARKIVBILD: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Halmstad BTK:S tränare, förre landslagss­pelaren och lag-vm-vinnaren Fredrik Håkansson (i mitten) är positiv till förändring­arna i pingisliga­n, som införs till säsongen 2025/26.
ARKIVBILD: CARL FREDRIK JOHANSSON Halmstad BTK:S tränare, förre landslagss­pelaren och lag-vm-vinnaren Fredrik Håkansson (i mitten) är positiv till förändring­arna i pingisliga­n, som införs till säsongen 2025/26.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden