Hallandsposten

Bokfesten viktig för lokala handeln

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Stadens bokhandlar har rustat sig, och nu är den här: bokrean är vinterns stora händelse, och bokälskarn­a går man ur huse för att fylla sina hyllor. – Som plockgodis för oss som gillar böcker, säger Ulrika Larsson, butiksägar­e på Akademibok­handeln på Storgatan i Halmstad.

– Elva pallar böcker kom i torsdags, och sen tog det två dagar att packa upp, säger Ulrika Larsson.

Den senaste veckan har hon och personalen haft fullt upp med förberedel­serna inför bokrean. På tisdagsmor­gonen var det dags, och ivriga bokälskare väntade utanför dörren redan vid öppningsda­gs.

Sedan dess har det varit fullt upp.

– Det är som plockgodis för oss som gillar böcker! Du kan unna dig något extra för en billig peng. Det är jättevikti­gt, kanske särskilt i de tider vi befinner oss i, säger Ulrika.

Gunilla Carlsson är i butiken tillsamman­s med sin svärdotter och barnbarnen, och de har en lång önskelista att beta av. I Gunillas korg ligger populära böcker, som har lång väntetid på biblioteke­t, och vackra coffe table-böcker.

– Dagens fynd är den här om Carl Larsson, som man kan sitta och bläddra i. Såna får man till bra pris, och det kan man ta med när man går bort i stället för en bukett blommor, säger Gunilla Carlsson.

För henne är butiken viktig, både för staden och läsandet.

– Jag tycker att man ska gynna de här butikerna så de finns kvar, det tycker jag är viktigt. Vi måste ju ha en bokhandel i stan, annars dör ju centrumhan­deln ännu mer, och det är viktigt att folk läser, säger Gunilla Carlsson.

Hanna Herne ser fram emot att få mer tid för läsandet nu när barnen börjar bli större, och har plockat på sig fantasy och historiska romaner. För henne går en fysisk bokhandel inte att ersätta med webbshoppi­ng.

– Online är ju absolut smidigt, men jag vill gärna titta på boken och ha den i handen innan jag köper. Jag tycker om att gå in här i bokhandeln och är nästan uppväxt här. Jag har alltid älskat böcker, så det känns nästan som hemma, säger Hanna.

Även på Bokis på Flygstaden har man haft fullt upp inför rean. Nu har kunderna avlöst varandra hela dagen, men framför allt är beställnin­garna för avhämtning avsevärt fler och större än vanligt, berättar biträdet Justina Larsson.

– Vi har alltid mycket beställnin­gar, men nu på rean har det verkligen varit här uppe, säger hon och visar med handen över huvudet.

– Så det är jätterolig­t. Vi har haft en del väldigt stora beställnin­gar också, främst från dem som kommer och hämtar. Det här är något av det roligaste på hela året, säger Justina.

 ?? BILDER: ANDERS ANDERSSON ?? Butiksägar­e Ulrika Larsson på Akademibok­handeln välkomnar kunderna.
BILDER: ANDERS ANDERSSON Butiksägar­e Ulrika Larsson på Akademibok­handeln välkomnar kunderna.
 ?? ?? Hanna Herne har en lång önskelista inför rean, både till sig själv och till barnen.
Hanna Herne har en lång önskelista inför rean, både till sig själv och till barnen.
 ?? ?? Justina Larsson på Bokis i Flygstaden rekommende­rar Brett Easton Ellis rykande färska ”Skärvor”.
Justina Larsson på Bokis i Flygstaden rekommende­rar Brett Easton Ellis rykande färska ”Skärvor”.
 ?? ?? Gunilla Carlsson visar upp sitt favoritfyn­d, medan barnbarnet Ludvig spanar efter Paw Patrol-böcker.
Gunilla Carlsson visar upp sitt favoritfyn­d, medan barnbarnet Ludvig spanar efter Paw Patrol-böcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden