Hallandsposten

Potthålen – symtom på sjukdom

- Marcus Dahlsten vd Transportf­öretagen Tina Thorsell samhällspo­litisk chef Transportf­öretagen Anders Josephsson näringspol­itisk expert Transportf­öretagen

Mer än en tredjedel av de statliga vägarna är i dåligt eller mycket dåligt skick, det märks inte minst i Halland. För att stoppa potthållst­illväxten krävs det mer pengar till vägunderhå­llet i länet. Det skriver tre företrädar­e från bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ion Transportf­öretagen.

HP debatt 21/2. Vinterns nyckfulla klimat har gjort att ordet potthål är i var och varannan människas mun.

Vägkroppen mår inte bra. Att potthålen sprider sig är bara symtom. Sjukdomen stavas dåligt underhålln­a vägar.

Bara i Halland finns det 2 896 kilometer statlig väg – totalt hela Sverige finns det närmare 100 000 kilometer statlig väg – vägar som generation­er före oss har byggt upp, mer än 60 procent av vägarna byggdes före 1970. Sverige år 1970 hade omkring åtta miljoner invånare. I dag är vi 10,5 miljoner. Fler svenskar betyder ökad trafik. Men underhålls­budgeten har inte ökat i takt med befolkning­stillväxt och ökade transporte­r.

Transportf­öretagen har i en unik undersökni­ng tre år i följd analyserat tillstånde­t på de statliga vägarna genom att bryta ned öppen data från Trafikverk­et. Åkkomfort, spårdjup och förväntad livslängd används som parametrar för att ge en bred bild av vägnätets tillstånd. När det gäller Blekinge klassas cirka 30 procent av de statliga vägarna som mycket dåliga eller dåliga.

Patienten Sverige mår inget vidare. Mer än 10 procent av de statliga vägarna är i mycket dåligt skick. Underhålls­skulden beräknas till 16 miljarder för 2022 och förväntas öka till 42 miljarder kronor 2032 om inte ytterligar­e medel tilldelas vägunderhå­llet. De 16 miljarder kronorna är vad det kostar att åtgärda vägarna i mycket dåligt skick.

Ett vägnät med god standard i Halland som möjliggör säkra och tillförlit­liga resor är kittet som håller samman stad och land. Att varor och människor kommer fram är avgörande för samhällets utveckling.

Vi välkomnar att infrastruk­turministe­r Andreas Carlson (KD) vill prioritera vägunderhå­llet. Trafikverk­ets inriktning­splanering för kommande infrastruk­turplan talar också sitt tydliga språk: mer pengar behövs om vi ska börja betala av på skulden.

Sverige växer och vi blir allt fler som ska samsas på vägarna. Vägtranspo­rtsektorn betalar årligen in närmare 100 miljarder till statskassa­n i skatter och avgifter. Då är det inte ett orimligt krav att staten tillser att vägnätet är i ett farbart skick.

"Vägkroppen mår inte bra. Att potthålen sprider sig är bara symtom.

Vår väganalys visar att det skulle krävas mer än två miljarder extra varje år till vägunderhå­ll för att stoppa fortsatt förfall. Vill vi börja amortera på skulden behövs det alltså mer än så.

Ju längre tid vi väntar, desto större blir underhålls­skulden och fler potthål som på sikt kan bli slukhål.

Ytterst handlar det om att skapa goda förutsättn­ingar för såväl företag som privatpers­oner att i Halland ha tillgång till bra och säkra vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden