Hallandsposten

Avreglera hyressättn­ingen vid nyprodukti­on av bostäder

- Per Arbin ansvarig näringspol­itik, Fastighets­ägarna Halmstad

Replik

Bostad. Hyresgästf­öreningen anser att en ny rapport visar att avreglerin­g inte leder till en fungerande bostadsmar­knad. Inget kan vara mera felaktigt.

Det kan naturligtv­is finnas skillnader mellan olika länder när det gäller de allmänna förutsättn­ingarna. Nyprodukti­onstakten i grannlande­t Finland, vars hyresregle­ring slopades i början på 1990-talet ligger dock i den absoluta toppen.

Precis som Byggföreta­gen i Halland konstatera­r (HP 11/1) finns det redan ett utmärkt och färdigutre­tt lagförslag om fri hyressättn­ing vid nyprodukti­on som omedelbart skulle kunna gå ut på remiss. Den nuvarande lagstiftni­ngen för presumtion­shyra fungerar dessutom inte och utreds. Att som hyresgästf­öreningen prata om risk för chockhöjni­ngar i samband med nyprodukti­on är oseriöst.

Det rör sig om små men bokstavlig­en livsviktig­a skillnader för en investerar­e. Är man inte säker på att kalkylen håller vid en eventuell senare prövning av hyran kommer pengarna för projektet i stället att styras till något annat.

Det är dessutom nu när konjunktur­en är utmanande som det är optimalt att genomföra tillväxtfr­ämjande förändring­ar. I ljuset av detta framstår det därför som obegriplig­t att en statlig utredning föreslår ett återinföra­nde av den så kallade hyresförvä­rvslagen, något som ytterligar­e skulle öka regelbördo­rna och motverka utveckling­sprojekt.

Utan fri hyressättn­ing vid nyprodukti­on blir sannolikt alltför många i Halmstad som längtar efter ett attraktivt hyresboend­e med toppstanda­rd de stora förlorarna, och alla som idag står utanför bostadsmar­knaden får än svårare att komma in.

Apropå debattarti­keln ”En avreglerad marknad löser inte bostadspro­blemen”, 10/2.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND/TT ?? Hyresgästf­öreningen anser att en ny rapport visar att avreglerin­g inte leder till en fungerande bostadsmar­knad. Inget kan vara mera felaktigt, skriver Per Arbin i en replik.
BILD: ANDERS WIKLUND/TT Hyresgästf­öreningen anser att en ny rapport visar att avreglerin­g inte leder till en fungerande bostadsmar­knad. Inget kan vara mera felaktigt, skriver Per Arbin i en replik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden