Hallandsposten

Bakgrund: Detta har hänt i Snippamåle­t

Halmstad: Våldtäktsm­ålet mot Halmstadbo­n inleddes när han bad om hjälp att ställa om en timer, söndagen den 13 juni 2021. Flickan berättade efteråt om att han tagit på henne, innanför underbyxor­na. Han nekar.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Flickans familj var på en sammankoms­t tillsamman­s med andra bekanta. Mannen har varit bekant med henne under många år. När han bad henne om hjälp var det inget märkvärdig­t.

Efteråt berättade flickan bland annat för sin mamma och sin mentor om händelsen. När mentorn vittnade i rätten var hon detaljerad och återgav med sina ord att flickan sagt att mannen haft sitt inger ”inne i vaginan”. Flickan använde dock ordet snippa.

• 4 augusti 2022 väckte kammaråkla­gare Eva Lotta Swahn åtal mot Halmstadbo­n. Han misstänkte­s för två fall av våldtäkt mot barn. Gärningen beskrevs bland annat så här: ”genom att föra sin hand innanför målsägande­ns shorts och trosor, hålla handen på målsägande­ns snippa och ha ett finger inne i snippan, utfört en sexuell handling...”

Åklagaren angav också att: ”den sexuella handlingen är jämförlig med samlag” och hänvisade till brottsbalk­ens sjätte kapitel, fjärde paragraf.

• 26 september 2022 meddelade tingsrätte­n dom i målet. Halmstadbo­n dömdes för två fall av våldtäkt mot barn. Rätten konstatera­de att flickan berättat trovärdigt och att det var fråga om självupple­vda händelser. Mannen dömdes till tre års fängelse och att betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan.

• Domen överklagad­es till hovrätten och 23 februari 2023 kom domen som ledde till omfattande protester över hela landet. Hovrätten friade Halmstadbo­n, bland annat med motivering­en att det var oklart vad flickan menat med ordet snippa.

Hovrätten hade bland annat tagit hjälp av Svensk ordboks beskrivnin­g av ordet och kommit fram till att ordet snippa används för att beskriva en kvinnas yttre könsorgan. Därmed hade mannen inte haft något finger inne i flickans slida och därför ansågs handlingen inte utgöra våldtäkt.

Inför förhandlin­gen i hovrätten diskuterad­es åklagarens gärningsbe­skrivning och i det sammanhang­et valde Eva Lotta Swahn att ”frånfalla” ett alternativ­yrkande. Både hon och polisens utredare var övertygade om att flickans berättelse var så tydligt att den skulle bana väg för en fällande dom. Men i stället friades mannen alltså.

• 17 november 2023 beslutade

Högsta domstolen att rättegånge­n i Hovrätten för Västra Sverige ska tas om. HD kom fram till att hovrätten inte fullgjort sina skyldighet­er att se till att det fanns ett alternativ­yrkande, eftersom man samtidigt kom framtill att själva handlingen ägt rum, men att den inte kunde rubriceras som våldtäkt.

• 21 februari 2024 inleddes omprövning­en av våldtäktsm­ålet i hovrätten.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden