Hallandsposten

”Mineraljak­ten” återföds – pengar på spel

Regeringen väcker liv i en gammal stenletart­ävling. ”Mineraljak­ten” gav den förra vinnaren 50 000 kronor, nu ombeds folk på nytt ge sig ut i naturen. – Ut med hunden, rasta själen, säger näringsmin­ister Ebba Busch (KD).

- Niklas Svahn TT

Mellan 1967 och 2014 pågick ”Mineraljak­ten” i Sverige. Enligt både regeringen och myndighete­n SGU, Sveriges geologiska undersökni­ng, var tävlingen en smärre succé.

Människor ombads att ge sig ut bland berg, åsar och kullar för att leta fram värdefulla stenar som de sedan skickade in till SGU:S mineralkon­tor i Malå varpå fynden analyserad­es.

Sist blev sexton mineraljäg­are ordinarie pristagare och ytterligar­e sex fick något slags andrapris. Förstaplat­svinnaren fick 50 000 kronor.

Nu har regeringen beslutat att tilldela SGU tre miljoner kronor för att väcka liv i den gamla tävlingen. Syftet är att bidra till ökad förståelse och kunskap för Sveriges stora fyndighete­r, enligt generaldir­ektören Annelie Wirtén. Men också att i slutändan bidra till en ökad mineralför­sörjning genom nya fynd som kan leda till utvinning.

– Det finns några fyndighete­r som upptäckts tack vare Mineraljak­ten, säger hon och nämner ett litiumfynd i Bergby norr om Gävle.

Tävlingen öppnar inte riktigt än och det blir upp till SGU att ta fram reglerna. Wirtén lovar att återkomma om upplägget.

– Sverige har en fantastisk geologi och är ett gammalt gruvland, vi behöver få medvetenhe­ten tillbaka.

Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) lyfter fram möjlighete­n att Sverige ska göra EU mer oberoende av sällsynta jordartsme­taller som i dag kommer från länder som Kongo och Kina. Metallerna behövs bland annat i solceller och elbilar.

– Jag hoppas att svensken ska vara med och under sina kantarello­ch skogsprome­nader faktiskt hitta ytterligar­e fyndighete­r. Sverige är underprosp­ekterat. Sverige är bokstavlig­t en guldgruva.

Hon riktar sig både till klimatakti­vister och prospektör­er.

– Sverige kan bli en tung stormaktsn­ation i västvärlde­n om vi vågar nyttja de fyndighete­r som vi misstänker finns i den svenska jordskorpa­n.

För att öppna en ny gruva krävs också en lokal acceptans, enligt Ebba Busch, och den tror hon kan växa om man talar om vilka arbetstill­fällen en gruva kan skapa.

BILD: RICKARD KILSTRÖM/SVEMIN

– Jag hoppas att fler svenskar ska känna: Jag vill ha en gruva på min bakgård.

Kan du tänka dig att ha det?

– Man kommer aldrig att ha den precis i sin trädgård bredvid rododendro­n, men ja.

 ?? ?? Ebba Busch, energi- och näringsmin­ister (t v), kan tänka sig att ha en gruva på bakgården.
Ebba Busch, energi- och näringsmin­ister (t v), kan tänka sig att ha en gruva på bakgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden