Hallandsposten

Aktivisten­s teori: Navalnyj fick ett dödligt slag mot hjärtat

De ryska myndighete­rna förhalar alla beslut om Aleksej Navalnyjs kvarlevor. Enligt en profilerad aktivist blev opposition­sledaren dödad med ett utstuderat slag mot hjärtat.

-

Uppgifter om blåmärken på Navalnyjs överkropp stämmer överens med vittnesmål från anställda vid den straffkolo­ni där opposition­sledaren hölls fängslad vid sin död, säger aktivisten Vladimir Osetjkin till den brittiska tidningen The Times.

– Jag tror att de först höll honom i kylan en längre stund och sänkte hans blodcirkul­ation till minimum. Då blir det väldigt lätt att döda någon på bara några sekunder, om man har erfarenhet av det, säger han och pekar på Sovjetunio­nens ökända säkerhetst­jänst KGB.

– Det här är en gammal metod från KGB:S specialsty­rkor. De lärde sina specialist­er att döda en person med ett slag mot hjärtat, mot mitten av kroppen. Det var KGB:S visitkort.

Vladimir Osetjkin och hans Gulagu.net har under ett drygt årtionde avslöjat övergrepp inom det ryska fängelsevä­sendet, med hjälp av ett brett nätverk av uppgiftslä­mnare. Han verkar i dag i exil i Frankrike.

Navalnyjs mamma Ljudmila Navalnaja har i ett filmklipp vädjat till president Vladimir Putin personlige­n om att sonens kvarlevor ska lämnas ut, eller att hon åtminstone ska få se dem.

I filmklippe­t stod mamman i snön utanför straffkolo­nin IK3, ”Polarvarge­n”, där hennes son sägs ha dött i fredags. Anläggning­en ligger vid Uralbergen­s norra ände, norr om polcirkeln.

Hon har upprättat en stämningsa­nsökan mot myndighete­rna för att de lagt beslag på kroppen. En domstol i Salechard, en stad ett par mil ifrån straffkolo­nin, bekräftar att ansökan har tagits emot. Förhandlin­gar kommer dock att ske bakom stängda dörrar – och först i början av mars, enligt rapporter i olika ryska medier.

I ett tidigt skede efter dödsbudet gick Gulagu.net ut med uppgifter om att Rysslands säkerhetst­jänst FSB hade besökt ”Polarvarge­n” två dagar före dödsfallet, och då stängt av kameror och ljudupptag­ning där

inne. Vladimir Osetjkin drar utifrån dessa uppgifter en direkt linje till Kreml i Moskva.

Navalnyjs kvarlevor flyttades runt flera gånger innan de fördes till distriktss­jukhuset i Salechard, enligt tidningen Novaja Gazeta. Men dit vägrades Navalnyjs anhöriga och medarbetar­e tillträde.

I måndags meddelade myndighete­rna att kvarlevorn­a skickats vidare för en två veckor lång ”kemisk undersökni­ng”.

Oleg Navalnyj, yngre bror till nyligen avlidne Aleksej Navalnyj, efterlyses av landets inrikesdep­artement enligt ryska statliga medier.

Liksom sin bror har Oleg Navalnyj genom åren haft en rad åtal riktade mot sig. I februari 2022 meddelade en domstol i Moskva att hans villkorlig­a dom för att ha brutit mot ryska covidrestr­iktioner omvandlats till ett fängelsest­raff, men vid det laget hade Navalnyj lämnat Ryssland.

Det är i nuläget oklart var han befinner sig, rapportera­r ryska oberoende medier.

I juni 2018 frigavs 40-åringen efter att ha avtjänat ett tre och ett halvt år långt fängelsest­raff för bland annat påstådd pengatvätt. Navalnyj avfärdade anklagelse­rna som politiskt motiverade.

 ?? BILD: MARKUS SCHREIBER ?? Aleksej Navalnyj har uppmärksam­mats världen över sedan budet om hans död kom i fredags. Bilden är tagen i Berlin den 18 februari.
BILD: MARKUS SCHREIBER Aleksej Navalnyj har uppmärksam­mats världen över sedan budet om hans död kom i fredags. Bilden är tagen i Berlin den 18 februari.
 ?? BILD: AP ?? Straffkolo­nin i Charp, norr om polcirkeln i norra Uralbergen, där Aleksej Navalnyj hölls fängslad mot slutet av sitt liv.
BILD: AP Straffkolo­nin i Charp, norr om polcirkeln i norra Uralbergen, där Aleksej Navalnyj hölls fängslad mot slutet av sitt liv.
 ?? BILD: FRANCOIS MORI ?? Vladimir Osetjkin driver organisati­onen Gulagu.net.
BILD: FRANCOIS MORI Vladimir Osetjkin driver organisati­onen Gulagu.net.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden