Hallandsposten

LAG-VM Perssons besvikelse efter Vm-uttåget: ”Inte godkänt”

LAG-VM slutade i besvikelse för både herr- och damlandsla­get. Efter förlusten mot Taiwan i åttondelsf­inalen är förbundska­pten Jörgen Persson tydlig i sin dom. – Icke godkänt, säger Jörgen Persson.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Sveriges herrar kom med ett Emguld i ryggsäcken, men i VM i Busan räckte man inte till.

Efter att ha vunnit sin grupp efter fyra raka segrar tog det stopp redan i åttondelsf­inalen mot nionderank­ade Taiwan med 2–3 i matcher efter att Mattias Falck förlorat den femte och avgörande matchen i raka set, 0–3 mot Kao Cheng-jui, efter att bara samlat ihop tre poäng i de två första seten.

Dessförinn­an hade Truls Möregårdh vunnit mot just Kao med 3–1 innan Mattias Falck förlorade mot världsåtta­n Lin Yun-ju i raka set och Anton Källberg gett Sverige ledningen igen genom att slå Feng Yi Hsin med 3–2 i en dramatisk match. Möregårdh kunde dock inte rubba Lin i den fjärde matchen.

– Icke godkänt eftersom vi hade lite större förhoppnin­gar, säger förbundska­pten Jörgen Persson till HP drygt en timme efter den sista matchbolle­n.

– Jag visste att Taiwan var det absolut svåraste vi kunde få i en åttondelsf­inal för de är ett topp åtta-lag egentligen. Deras etta Lin har ingen i mitt lag slagit någonsin. Då behövde vi få hål på honom eller vinna tre av tre övriga. Vi skapade oss bra läge med ledning 2–1 i matcher och två matcher kvar men sedan blev det 0–3, 0–3 i dem så det var aldrig riktigt nära.

I den koreanska natten var besvikelse­n stor i det blågula lägret där målet var medalj efter kvartsfina­lförlusten för två år sedan.

– Vi är besvikna. Vi sitter i ledarteame­t nu, men spelarna har dragit sig tillbaka. Det är ingen mening att ta något i dag utan det gör vi i morgon. Vi kom på den andra halvan som vi ville och slapp Kina, sedan fick vi en tuff uppgift ändå och hade haft Tyskland efter det så det var ingen lätt väg för att gå en medaljmatc­h.

I gruppspele­t roterade Sverige i laget. I åttondelsf­inalen var det Kristian Karlsson som fick stå åt sidan. Ett tufft val för Persson.

– Det var det. Vi trodde Chuang (Chih-yuan) skulle spela tredje matchen som Kristian inte slagit men de satte in Feng. Därför blev det lite att Kristian bänkades, förklarar Jörgen Persson.

Som regerande Europamäst­are är Sverige redan kvalificer­at för OS i Paris i sommar, men förlusten redan i åttondelsf­inalen i VM innebär att lagranking­en kan påverkas negativt till OS.

– Ja, inte åt det positiva hållet för vi hade en kvartsfina­l att försvara och nu blev det åttondel så det är en förlust i poäng, konstatera­r Jörgen Persson som inte ville lägga alltför stor tonvikt vid just det direkt efter matchen.

– Det kan bli både ock. Vi kan få möta Taiwan och ta revansch, men det är mer att vi kommer i bättre form, då kan vi utmana de bättre lagen. Kina är lite bättre men mellan lag 2–9 är det ganska jämnt. Men vi måste upp en nivå också.

Det är tätt inpå matchen nu, men finns det några lärdomar ni tar med er inför OS?

– Vi kan ha ett förberedel­seläger inför OS där vi kan samla gänget och träna ihop inför ett stort mästerskap. Vi har inte haft något innan VM. Vi åkte hit förra måndagen, landade på tisdagen och började spela på fredagen. Det blir ett precamp i Eskilstuna och jag håller på att kolla om man kan träna ihop med andra länder också.

Jörgen Perssons kontrakt som förbundska­pten sträcker sig till efter OS. Innan dess väntar bland annat SM i Halmstad 21–24 mars i kalendern.

Men så långt som till efter OS blickar inte Persson.

– Vi tar en trädgård i taget. Vi får ta nya tag i OS och se vad vi kan göra där. Och det finns en hel del individuel­la tävlingar för spelarna med. Jag tar det först.

De svenska damerna förlorade också sin åttondelsf­inal – och missade samtidigt chansen att ta sig till OS

BILD: BILDBYRÅN

genom en kvartsfina­lplats i lag-vm i pingis.

Europamäst­arna Tyskland vann åttondelsf­inalen med 3–0 i matcher sedan både Linda Bergström och Filippa Bergand förlorat klart. Hbtk-profilen Stina Källberg, som skickade Sverige vidare genom att vinna den avgörande matchen i åttondelsf­inalen mot Slovakien i playoff, gav dock Nina Mittelham en rejäl match, men förlorade sin match i femte och avgörande set (5–11).

Trots förlusten är inte Os-hoppet helt släckt.

Sverige har fortfarand­e en liten chans att få delta i Paris i sommar eftersom fyra platser delas ut via världsrank­ingen.

– Det finns några vakanta platser kvar, som tilldelas lag efter sin världsrank­ing, så det är bara att hålla tummarna, säger förbundska­ptenen Tobias Bergman till TT.

Totalt 16 lag får spela i OS, men 10 nationer som likt Sverige inte kvalat in till OS än är i nuläget före på rankingen där Sverige är 22:a.

 ?? ?? Förbundska­pten Jörgen Persson var besviken efter det svenska uttåget i åttondelsf­inalen i lag-vm i Busan.
Förbundska­pten Jörgen Persson var besviken efter det svenska uttåget i åttondelsf­inalen i lag-vm i Busan.
 ?? BILD: MANFRED SCHILLINGS ?? Christina Källberg och det svenska damlandsla­get förlorade också i åttondelsf­inal och får nu tufft att nå OS i Paris.
BILD: MANFRED SCHILLINGS Christina Källberg och det svenska damlandsla­get förlorade också i åttondelsf­inal och får nu tufft att nå OS i Paris.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden