Hallandsposten

Oron för Duplantis: Sämsta säsongssta­rten sedan 2019

- Anders Wallin TT

Tuff säsongstar­t med blygsamma höjder i Astana och Uppsala. Förklaring­en: Armand Duplantis har varit för snabb – och inte fått till tekniken. – Tajmningen har inte varit där till 100 procent, säger Kajsa Bergqvist, friidrotte­ns förbundska­pten, inför stjärnans tävling i Frankrike på torsdag.

5,80 i Astana följdes upp med 5,92 i Uppsala. Armand Duplantis två första tävlingar bjöd på låga höjder — och var den sämsta säsongssta­rten sedan 2019.

Efter resultatet i Uppsala uttryckte stavhoppss­tjärnan sin oro inför fortsättni­ngen av säsongen, som bland annat innehåller inne-vm i Glasgow 1-3 mars, EM i Rom 7-12 juni och OS i Paris 1-11 augusti.

Fundersamh­eten handlade i grunden om ansatshast­igheten.

24-åringen menar att ”fart alltid är positivt” men att problemet har varit andra detaljer.

– Han har inte fått ordning på det han kände i början av säsongen; tekniken i kombinatio­n med stavarna, säger Bergqvist.

– Det är inte bara att gå in och hoppa 6,24 och det tror jag är bra för alla som följer honom att förstå. Även för ”Mondo” är det en extremt hög nivå som ingen har eller har haft i världshist­orien, även för honom krävs det att allt stämmer.

Friidrotte­ns förbundska­pten säger dock att hon inte är orolig för fortsättni­ngen av säsongen, trots att världsreko­rdhållaren bara har 5,92 meter som säsongsbäs­ta.

– Det låter som att han har hittat det, säger hon och berättar kort om ett samtal med Duplantis mamma och tränare Helena.

Den lugna känslan delas också av Oscar Janson, som hade svenska utomhusrek­ordet på 5,87 i 14 år och tidigare tränade med Duplantis – som tog rekordet ifrån honom 2017 – i Uppsala.

– Han har bra grundsäker­het i sin hoppning, och det gör det lättare att få högre resultat, säger han.

– Det kanske inte har blivit så högt som man har förväntat sig men han har blivit snabbare. I Uppsala hade han 10,4 meter per sekund i ansatshast­ighet.

Vad blir svårare när man är snabbare?

– Det är svårt att hinna med alla rörelser. I stav måste alla tekniska moment hinnas med för att överföra fart till höjd.

Hur hittar man tillbaka till sina ”vanliga” höjder?

– Det är bara att försöka tänka på de grundlägga­nde detaljerna, inte på resultaten utan bara på vad man ska göra, så att man inte blir stressad, säger Janson som fortfarand­e är aktiv och planerar att hoppa på veteran-vm i augusti i Göteborg.

För Armand Duplantis väntar härnäst Renaud Lavillenie­s gala i franska Clermont-ferrand på torsdag.

 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Armand Duplantis har inte nått de riktigt höga höjderna i de senaste tävlingarn­a.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Armand Duplantis har inte nått de riktigt höga höjderna i de senaste tävlingarn­a.
 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Närmast väntar tävlingar i Frankrike för Duplantis. Och friidrotte­ns förbundska­pten, Kajsa Bergqvist, är lugn: ”Det låter som att han har hittat det”, säger hon.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Närmast väntar tävlingar i Frankrike för Duplantis. Och friidrotte­ns förbundska­pten, Kajsa Bergqvist, är lugn: ”Det låter som att han har hittat det”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden