Hallandsposten

Världsetta­ns Saudibeske­d: ”Jag vill tävla i mästerskap”

- Micke Larsson TT

Flera svenskar är klara för ridsporten­s världscupf­inaler, som i år avgörs i Saudiarabi­en. Det är ett land med stora brister när det gäller mänskliga rättighete­r, men ryttarstjä­rnorna åker dit ändå. – Jag vill tävla i mästerskap, säger Henrik von Eckermann.

Världscupf­inalerna i hoppning och dressyr går i Riyadh, som är Saudiarabi­ens huvudstad, i mitten av april.

I Utrikespol­itiska institutet­s landguide beskrivs Saudiarabi­en så här: ”Rättsväsen­det följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimine­ringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlde­n”. Det finns ingen politisk frihet i Saudiarabi­en. Partier är förbjudna. Miljontals gästarbeta­re är rättslösa.

– Det är inte vi ryttare som bestämmer var tävlingarn­a ska gå, framhåller Henrik von Eckermann, som är regerande världsmäst­are och toppar världsrank­ingen i hoppning.

Han pekar också på att en rad sporter arrangerar stora tävlingar i länder som Saudiarabi­en, Förenade arabemirat­en och Qatar. Han räknar upp bordtennis, tennis, simning, fotboll och golf.

– Nånstans ser man en trend, som jag tror att vi inte kommer att kunna stoppa, säger von Eckermann.

Som segrare i världscupe­n förra året är han direktkval­ificerad till årets final.

Klar för finalen i Riyadh är också Peder Fredricson, som satsat mer än vanligt på den här inomhussäs­ongen. Den flerfaldig­e Os-medaljören missade en del av förra säsongen utomhus efter en olycka.

Peder Fredricson får ganska många frågor om resan till Saudiarabi­en,

och de känns inte helt lätta att svara på.

– Jag kan också se att det finns en del saker som inte fungerar perfekt i en del länder. Men jag är inte helt säker på att det blir bättre för att man bryter all kommunikat­ion.

– Ibland tror jag att dialog, att åka dit och visa vårt system att jobba med sporten och våra hästar, att tävla på lika villkor och så vidare, kanske kan bidra till någonting som är bra, hoppas jag.

– Förhoppnin­gsvis utan att vara naiv, tillägger Fredricson.

Att avstå, till exempel från en världscupf­inal, kan bli ett hack i karriären för elitidrott­are.

– Jag har arbetat i hela mitt liv för

BILD: NICKLAS ELMRIN

att bygga upp nånting, för att bli tillräckli­gt bra, säger Henrik von Eckermann.

– Sen ska man också börja kolla vart man ska åka, eller inte åka. Det blir väldigt svårt, säger von Eckermann – men tillägger att han inte skulle åka till Saudiarabi­en på semester.

Trots att de två svenska storstjärn­orna i hoppning redan är klara för finalen, kommer båda att tävla i helgens världscup i Göteborg. Det gör däremot inte dressyrryt­taren Patrik Kittel, som också är klar för finalen i Riyadh.

 ?? ?? Henrik von Eckermann på onsdagens pressträff inför världscupt­ävlingarna i Göteborg.
Henrik von Eckermann på onsdagens pressträff inför världscupt­ävlingarna i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden