Hallandsposten

Ökat sug efter begagnade teknikpryl­ar

Miljötänk, skärpta lagar och en chans att spara en slant. Intresset för begagnade teknikpryl­ar växer. – Vi ser en väldig skillnad, säger Agne Nilsson, vars företag lyftes av pandemin.

- Gustav Sjöholm Annika Andersson TT

Det är många stjärnor som står rätt när det gäller branschen för begagnade och renoverade tekniska prylar och elektronik. Med en ny skärm eller batteri kan mobiler och paddor få ett andra liv.

Marknadspl­atsen Refurbed har sett ett ökat intresse, där omsättning­en i Sverige dubblades förra året.

– Den huvudsakli­ga anledninge­n som vi ser att folk kommer till oss är att det är billigare än att köpa nytt, säger marknadsch­efen Therese Almqvist.

Bolaget Reuseit har haft en kraftig tillväxt de senaste åren. Här hjälper man bland annat företag att säkerhetsr­adera informatio­n från it-utrustning. Utrustning­en fixas därefter till för att sedan säljas eller hyras ut igen. Agne Nilsson, en av grundarna, har sett en stor förändring i och med pandemin.

– Man fick inte leveranser på ny utrustning, säger han och berättar att man därigenom tvingades titta mot begagnatma­rknaden.

Uppflyttni­ngen till molnet, vilket minskar kraven på lokal datorkraft, påverkar också. Reuseit jobbar exempelvis mycket mot utbildning­ssektorn.

– Där ser vi att maskiner varit ute i tre år, och så går de ut i ytterligar­e tre år. Det är inte ovanligt att vi ser att de rullar upp till åtta-nio

år innan de går till återvinnin­g, säger Nilsson.

Kommande Eu-lagstiftni­ng ska uppmuntra till reparation, göra det förbjudet för tillverkar­e att försvåra reparation­er och garantera tillgången till reservdela­r. Andelen företag som börjar med renovering­ar ökar, enligt Therese Almqvist på Refurbed. Jättar som Apple och Samsung har börjat sälja renoverade produkter och svenska Amazon har en särskild kategori för segmentet.

– På det sättet växer branschen verkligen, och med allt som händer på Eu-nivå känns det som att frågan kommer att få mer och mer uppmärksam­het.

Det finns oftast en stor miljönyt

PRESSBILD: REUSEIT

ta med att renovera prylarna, så länge de får ett längre liv, enligt Maria Ljunggren, docent i hållbara materialsy­stem vid Chalmers, som tror på ett ökat återbruk framöver.

– Det är inte hållbart att slänga fungerande prylar, varken ekonomiskt eller miljömässi­gt. Ju mer vi ser att tillgången till kritiska resurser begränsas i och med att samhället digitalise­ras och elektrifie­ras, desto viktigare blir det att använda prylarna längre.

 ?? ?? Marknaden för renoverad elektronik väntas växa. Genom att radera, ominstalle­ra och byta ut delar blir gamla datorer och annan elektronik som nya i Reuseits lokaler i Växjö.
Marknaden för renoverad elektronik väntas växa. Genom att radera, ominstalle­ra och byta ut delar blir gamla datorer och annan elektronik som nya i Reuseits lokaler i Växjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden