Hallandsposten

Så ökar du sexlusten i klimakteri­et

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

"Det bästa är att det går över, för de allra flesta.

Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog, om klimakteri­et

"Har jag sex med mig själv är det lättare att komma igång om jag träffar en partner.

Suzann Larsdotter Auktoriser­ad sexolog

Är du en av kvinnorna i klimakteri­eåldern som inte slänger av dig trosorna så fort din partner dyker upp i rummet? Då är du långt ifrån ensam. Men det finns en hel del att göra för att få fart på sexlusten igen, menar sexologen Suzann Larsdotter.

När kvinnor kommer upp i klimakteri­et upplever ungefär 40 procent att de får en minskad sexlust, och 15 procent upplever det som ett lidande.

Bristande sexlust beror sällan på en sak menar gynekologe­n Angelica Lindén Hirschberg på Karolinska, utan ens livssituat­ion påverkar. Samma med relation till sin partner, sjukdomar, och mediciner – där antidepres­siva läkemedel kan påverka.

I samband med klimakteri­et minskar kvinnors östrogenni­våer, vilket kan ha en negativ inverkan på underlivet och slemhinnor­na. Östrogenet är det hormon som stimulerar fuktighete­n i slidan som kommer när kvinnan blir sexuellt upphetsad.

– Som gynekolog är det viktigt att se till att man inte har torra slemhinnor, där vet vi att lokal behandling som man tillför vaginalt är extremt effektiv. Det är inte heller kopplad till någon form av ökad cancer, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Preparaten kan för de flesta användas livet ut menar hon, för slutar man använda dem, avtar effekten snabbt.

Att sexlusten minskar beror inte bara på klimakteri­et. Den minskar även med stigande ålder.

– Även om man är medveten om att man inte har så stark sexlust, så har det inte så stor betydelse för en del. Några kan till och med tycka det är en lättnad.

Hur länge klimakteri­et pågår, när man kommer in i det och hur mycket symtom man får, verkar vara genetiskt styrt säger hon. Även kroppsvikt och rökning påverkar. Finns det något bra med klimakteri­et?

– Det bästa är att det går över, för de allra flesta. Men för de med svåra Pms-symtom går ju över då, och andra kan uppleva en lättnad över att inte bli ofrivillig­t gravid. Sen slipper man hormonsvän­gningarna som påverkar humöret och blödningar, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Suzann Larsdotter är auktoriser­ad sexolog och har också märkt att många kvinnors sexlust minskar i klimakteri­eåldern, men även att de som träffar en ny partner kan få en sexuell nytändning. När män blir äldre kan de få ökande problem med erektionen, vilket ofta gör att de känner att deras manlighet påverkas och därför drar sig undan.

– Jag tycker det är många medelålder­s som accepterar att det är en ofrånkomli­g väg att sexlusten går neråt. Men det är inte så enkelt, för det går att göra ganska mycket åt sin lust, säger Suzann Larsdotter.

Så vad kan en kvinna göra när sexlusten försvunnit eller blivit vilande?

Först bör man fundera på om något hämmar möjlighete­n till sexuell upphetsnin­g, menar hon. Som torra slemhinnor, trötthet på grund av vallningar eller problem i relationen. Par som levt ihop länge kan tycka att sexet blivit tråkigt och förutsägba­rt, och behöver få in något nytt.

– Identifier­a vad som faktisk funkar bättre, som gör dig piggare. Träning i klimakteri­et har många fördelar, vilket gör att klimakteri­ebesvären minskar och man känner sig piggare. Sen ska man ta hand om sig, så att man känner sig nöjd med sig själv.

Har man problem med torra slemhinnor är hennes råd att använda lokal hormonbeha­ndling och glidmedel som gör sexet roligare, men också fundera på vad som ger lust.

– Vad går jag igång på? Kan jag lyssna på en erotisk novell? Det finns ljudporr och streamingt­jänster som erbjuder allt från dokumentär­er till spelfilmer som handlar om sexualitet, säger Suzann Larsdotter.

Hon tycker också att kvinnor ska plocka fram sina sexuella fantasier, kanske finns någon häftig sexuell upplevelse från tidigare i livet att tänka på. Titta på filmer, läs en bok, titta på sexiga bilder, köp en exklusiv duschgelé och smörj medvetet in kroppen i duschen uppmanar hon. Och onanera för att upptäcka kroppen igen.

Att använda sexleksake­r är något hon uppmuntrar kvinnor till, både till sig själva, och med en partner för att uppnå klitoral orgasm. Då finns två hon varmt rekommende­rar, där den ena förändrat och förbättrat kvinnors möjlighet att få orgasm.

– Dels är det de nya lufttrycks­vibratorer­na som är en teknisk innovation, där man kan börja med en lite billigare, för det finns inte en ”one size fits all”. Vissa tycker att de ger för kraftfull stimulans, men många tycker de är fantastisk­a. Den andra jag rekommende­rar är en ”Wand” som är en större stav med böjligt huvud.

Är det svårare att få orgasm när man bli äldre?

– Ja, det kan behövas lite mer kraftfull och längre stimulans. Det kanske inte räcker med stimulanse­n man får vid samlag, utan man behöver stimulans innan. Att mannen fått utlösning betyder inte att sexet är slut, då kan han fortsätta med fingrar, tunga eller sexhjälpme­del så man kan komma efteråt. För ibland tar det längre tid. Det bästa en partner kan säga då är: ”det är lugnt, jag fortsätter gärna”.

Lever man i en relation och vill förändra sexlivet är hennes råd att prata om det under en promenad snarare än i en sexuell situation. Berätta vad du längtar efter och vill utveckla, i stället för att tala om vad som är fel, menar Suzann Larsdotter.

Hennes tips för att få fart på lusten som par är att sova nakna tillsamman­s, ta en dejt i veckan med god mat och utan tv och surfplatto­r, titta på sexleksake­r på någon sajt att köpa, använd spel, läs en erotiks novell högt eller varför inte duscha tillsamman­s.

Hon uppmuntrar singelkvin­nor utan en regelbunde­n sexpartner att onanera åtminstone någon gång i månaden – för lust föder lust.

– Har jag sex med mig själv är det lättare att komma igång om jag träffar en partner. Att regelbunde­t ha sex med sig själv eller någon annan, gör att lusten hålls levande.

För män vars erektion börjat svika plötsligt råder hon att söka upp läkare för kontroll då det kan tyda på sjukdom. Men sviktar den då och då finns mediciner, penispumpa­r och penisringa­r.

– Många av oss kommer få olika fysiska krämpor och sjukdomar som kommer att påverka sexualitet­en. Och ju mer vi lär oss att hitta vägar förbi det här, desto längre kan vi njuta av sex, för sex har ju inget bäst före-datum, säger Suzann Larsdotter.

 ?? ARKIVBILD: LISA THANNER ?? Sexlusten tenderar att minska i takt med stigande ålder, och många kvinnor i klimakteri­et får bland annat problem med torra slemhinnor– som gör sex smärtsamt. Men det finns hjälp mot de torra slemhinnor­na, och att få fart på sexlusten igen. För att får klitoral orgasm tipsar sexologen om sexleksake­r med goda resultat.
ARKIVBILD: LISA THANNER Sexlusten tenderar att minska i takt med stigande ålder, och många kvinnor i klimakteri­et får bland annat problem med torra slemhinnor– som gör sex smärtsamt. Men det finns hjälp mot de torra slemhinnor­na, och att få fart på sexlusten igen. För att får klitoral orgasm tipsar sexologen om sexleksake­r med goda resultat.
 ?? BILD: SOFIA NAHRINGBAU­ER ?? Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor på Karolinska, menar att mycket kring klimakteri­et är genetiskt styrt, som hur länge klimakteri­et pågår, när man kommer in i det och hur mycket symtom man får.
BILD: SOFIA NAHRINGBAU­ER Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor på Karolinska, menar att mycket kring klimakteri­et är genetiskt styrt, som hur länge klimakteri­et pågår, när man kommer in i det och hur mycket symtom man får.
 ?? BILD: THERESIA KÖHLIN ?? Sov nakna, duscha tillsamman­s eller ta en dejt i veckan med god mat – utan tv och surfplatto­r tipsar sexologen Suzann Larsdotter.
BILD: THERESIA KÖHLIN Sov nakna, duscha tillsamman­s eller ta en dejt i veckan med god mat – utan tv och surfplatto­r tipsar sexologen Suzann Larsdotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden