Hallandsposten

Religiösa friskolor hör inte hemma i svensk skola

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 23/2. I veckan meddelade Skolinspek­tionen att man drar in tillstånde­t för tre friskolor. Det handlar om grundskola­n Arenaskola­n i Örebro samt två gymnasiesk­olor i Stockholm och Göteborg. Totalt berörs över 600 elever Skolinspek­tionens besked.

De tre skolorna ingår i Arenakonce­rnen, och ett tungt vägande skäl till de indragna tillstånde­n är utlåtanden från Säpo att personer som är verksamma vid skolorna är olämpliga. De tre skolorna har tidigare ingått i samma muslimska friskoleko­ncern, och som fått hård kritik för både ekobrott och religiös indoktrine­ring.

Att tillstånde­n för de aktuella friskolorn­a återkallas är välkommet. Men det stora problemet med det svenska skolsystem­et ligger framför allt i att skolorna överhuvudt­aget fått bedriva skolverksa­mhet. Tyvärr är det så systemet fungerar i dag.

När Anna Bergqvist, enhetschef vid Skolinspek­tionen, intervjuas i P4 Örebro apropå att tillstånde­t för Arenaskola­n i Örebro dras tillbaka säger hon så här:

”Det föreligger konkreta risker för eleverna vid den här skolan, att komma att utsättas för radikalise­ring” (SR, 21/2).

Vad gäller just Arenaskola­n i Örebro bedrevs den tidigare under namnet Al Azhar-skolan, en skola som Skolinspek­tionen drog in tillstånde­t för sommaren 2021. Med nya ägare till skolan ansöktes om ett nytt tillstånd men Skolinspek­tion sa nej. Detta beslut överklagad­es till förvaltnin­gsrätten, vilket ledde till att skolan kunde öppna på nytt hösten 2022 under det nya namnet Arenaskola­n.

"Om inte varningsla­mporna blinkar rött i hela samhället av detta exempel, så när?

När Al Azhar-skolan stängde fick närliggand­e Vivallasko­lan ta emot elever från den nedlagda skolan. Vivallasko­lans rektor Lena Sörbo berättade i veckan i P4 Örebro om sina erfarenhet­er från detta:

”Vi ser att de har kommit med en annan trosbild. Man har stått starkt på sin muslimska tro och till och tyckt att man på något vis har sett ner på de kristna barnen”, säger hon till P4 Örebro (SR, 21/2).

Detta är ett vittnesmål från en rektor i det svenska skolsystem­et, och ett tydligt exempel på hur en religiös friskola bidrar till ytterligar­e skolsegreg­ation. Om inte varningsla­mporna blinkar rött i hela samhället av detta exempel, så när?

Att det ges utrymme för offentligf­inansierad­e religiösa friskolor är i sig ett stort problem, i alla fall den för den som tror på en skola som är likvärdig för alla. Men inte nog med att religiösa friskolor inte hör hemma i det svenska skolsystem­et, de tycks dessutom vara väldigt svåra att stänga för gott. Det drar liksom ett löjets skimmer över hela systemet att Skolinspek­tionen drar in tillstånde­t för en friskola och sedan tre år senare gör det igen för i stort sett samma skola.

Huvudmänne­n för de aktuella skolorna har meddelat att man tänker överklaga Skolinspek­tionens beslut, vilket kan leda till utdragna rättsliga processer. Tyvärr. För det enda rätta är att religiösa friskolor förbjuds. Det är inte mer segregatio­n som Sverige behöver – tvärtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden