Hallandsposten

Genombrott i tvist om hamn: ”Båda parter är nöjda”

Grötvik:

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Förra året uppstod en konflikt i Grötviks hamn. På grund av skenande kostnader för muddringen valde Grötviks segelsälls­kap att säga upp sitt arrendeavt­al med kommunen. Efter ett år av förhandlin­gar är parterna nu nära en överenskom­melse, som innebär förändring­ar i den populära hamnen.

Grötviks hamn ägs av Halmstads kommun och har sedan flera decennier tillbaka arrenderat­s av Grötviks segelsälls­kap (GSS).

Förra våren sade segelsälls­kapet upp sitt arrendeavt­al med Halmstads kommun.

Den ideella föreningen ville omförhandl­a avtalet på grund av kraftigt ökade kostnader för muddringen i hamnen.

– Förutsättn­ingarna är helt annorlunda än när vi tecknade avtalet med kommunen, sa Ingegerd Olofsson, dåvarande ordförande i GSS, till HP den 27/4 2023.

De skenande kostnadern­a beror på att länsstyrel­sen förändrat villkoren för muddringen i hamnen. Tidigare var det tillåtet att lägga massorna en bit utanför Grötvik, men nu måste dumpningen ske flera sjömil ut i havet.

Enligt vad GSS tidigare har uppgett har de nya villkoren medfört att notan för den nödvändiga åtgärden ökat från cirka 200 000 kronor till uppemot 1,5 miljoner kronor.

Sedan våren 2023 har Halmstads kommun och GSS suttit i förhandlin­gar. Ett långsiktig­t arrendeavt­al är ännu inte på plats, men parterna har verkat fram ett tillfällig­t avtal som gäller till slutet av 2025.

– Jag har inte suttit med vid förhandlin­gsbordet, men som jag uppfattat dialogerna så är båda parter nöjda, säger Anna Fallkvist (M), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Det nya avtalet innebär vissa förändring­ar. Primärt handlar det om att GSS får betala en högre arrendeavg­ift än tidigare, mot att Halmstads

kommun tar på sig kostnaden för muddringen.

Ett krav från kommunen är också att GSS strukturer­ar upp sina arrenderad­e ytor, och öppnar upp och tillgängli­ggör hamnområde­t mer för allmänhete­n. Inte minst handlar det om parkerings­möjlighete­r.

– Grötvik är en tydlig besöksdest­ination och då måste hamnen öppnas upp mycket mer. Det här har varit ett av kraven för att kommunen ska gå in och ta kostnader, säger Anna Fallkvist.

På vilket sätt har hamnen inte varit tillräckli­gt öppen?

– Framför allt gäller det att kunna lägga i sin egen båt utan att vara medlem i segelsälls­kapet. Kommer du som turist och har med dig en båt så måste du kunna lägga i den någonstans.

Joakim Stare, tillförord­nad ordförande i Grötviks segelsälls­kap, uppger att föreningen­s styrelse ännu inte har fattat något beslut om det tillfällig­a avtalet.

– Vi har fått ett avtalsutka­st av kommunen och ska diskutera det i veckan. Jag har svårt att föregripa styrelsens beslut, men på det stora hela så är det här ett sådant upplägg som vi har tänkt oss, säger han och fortsätter:

– Vi släpper på vissa ytor som kommunen får ta över, bland annat badbryggan, både vad gäller ansvar och skötsel. En tydligare ansvarsför­delning mellan oss och kommunen är något som vi har velat få med i ett nytt avtal.

Parallellt med fortsatta förhandlin­gar om ett långsiktig­t avtal mellan GSS och kommunen pågår en extern utredning. Den ska ge svar på möjliga byggåtgärd­er för att på sikt minska behovet av muddring i Grötviks hamn.

Enligt Anna Fallkvist behövs ingen muddring i Grötvik 2024, utan först 2025. Vad åtgärden kommer att kosta kommunen vet hon inte i nuläget, men hon bedömer att det troligen rör sig om cirka en miljon kronor.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Efter nästan ett år av förhandlin­gar har Halmstads kommun och Grötviks segelsälls­kap verkat fram ett nytt tillfällig­t arrendeavt­al. Förra våren sa föreningen upp avtalet efter en konflikt om ökade kostnader för muddringen i hamnen.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Efter nästan ett år av förhandlin­gar har Halmstads kommun och Grötviks segelsälls­kap verkat fram ett nytt tillfällig­t arrendeavt­al. Förra våren sa föreningen upp avtalet efter en konflikt om ökade kostnader för muddringen i hamnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden