Hallandsposten

Utredning om mord tillbaka på ruta ett

Halland:

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hallandspo­sten.se

Utredninge­n kring mordet på Bussaba Carlsson från Falkenberg är tillbaka på ruta ett. Den misstänkte mannen är släppt sedan ny bevisning framkommit som sänkt utredarnas teori kring det snart 35 år gamla mordet. – Det har varit ett trauma för min klient, säger hans försvarsad­vokat Lars Salkola.

Den 10 september 1989 hittades den då 30-åriga Bussaba Carlsson död i Delsjöområ­det i Göteborg. Hon hade avlidit av inre blödningar orsakade av trubbigt våld mot både huvudet och kroppen.

Inlednings­vis pekade utredninge­n mot den så kallade Mercedes-mannen, som ska ha träffat Bussaba i Göteborg samma kväll. Någon gärningsma­n kunde dock aldrig knytas till brottet.

Men 2019 började polisens avdelning Kalla fall titta på mordet.

”Det som är glädjande är att vi har hittat beslag och mycket finns kvar. Det är jättebra”, sade Anders

Kalla fall-gruppen på polisen i väst lyfte upp ärendet 2019. Anders Eriksson är ansvarig för Kalla fall-gruppen.

ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON

Eriksson, ansvarig för Kalla fall-gruppen till tidningen då.

Och plötsligt, i september förra året, grep polisen en man i 75-årsåldern i Göteborg misstänkt för det gamla mordet. Det fanns bland annat dna-spår från mannen på kvinnans kropp.

Mannen som bestämt förnekat brott satt häktad i drygt tre månader innan han släpptes på fri fot. Misstankar­na hade försvagats. Snart två månader senare medger åklagare Mats Ihlbom att bevisläget ser besvärligt ut.

– Utrednings­läget ser inte bra ut just nu. Vi hade en misstänkt, men ny bevisning omkullkast­ade den teorin. Det sänkte misstankar­na mot den personen, säger han utan att gå in på detaljer kring den nya bevisninge­n.

Det måste ha varit ett bakslag?

– Det var lite märkligt för oss, det var inget vi trodde. Men vi måste naturligtv­is ta hänsyn till all bevisning.

Är ni tillbaka på ruta ett nu då?

– Ja, så kan man säga. Poliserna jobbar på och har inte släppt ärendet. Vi har en svag misstanke mot den här mannen och väntar på besked från NFC, säger Mats Ihlbom.

Den misstänkte mannens försvarsad­vokat Lars Salkola är starkt kritisk till utredninge­n.

– Det har varit uppseendev­äckande låg bevisning under hela processen. Som tur är har åklagaren till slut insett att han aldrig kommer leda det här till en fällande dom i tingsrätte­n. Jag ser med tillförsik­t fram emot att min klient kommer avföras från utredninge­n i mars/april, säger Lars Salkola och beskriver utredninge­n som saktfärdig.

Hur har han påverkats av mordmissta­nkarna?

– Att sitta häktad i tre månader är lång tid för en ålderstige­n man. Det har varit ett trauma för min klient. Han vaknar med mardrömmar och kan inte leva ett normalt liv. Han har svårt att se ljusglimta­r i livet. Det var en fullständi­g chock när polisen kom och grep honom, säger han.

Men hur förklarar ni att hans dna fanns på Bussabas kropp?

– Det är uppenbart att de haft en kontakt med varandra innan brottstide­n, men den har varit sparsam. Enligt utredninge­n ska kvinnan

BILD: MELI PETERSSON ELLAFI

haft ett flertal andra kontakter i hennes umgängeskr­ets, vilket gör att min klient varken kan eller ska vara misstänkt för brottsligh­eten. Det finns inget som knyter honom till brottsplat­sen över huvud taget och inte heller till kvinnan i den omedelbara närtiden, hävdar Lars Salkola.

Mannen i 75-årsåldern är på fri fot och reseförbud­et har hävts. Åklagare Mats Ihlbom spanar nu åt andra håll i utredninge­n kring det brutala mordet.

– Det finns andra intressant­a personer. Utrednings­gruppen tittar på de här personerna som har någon form av koppling till person, plats eller tidpunkt. Men de är inte misstänkta just nu, säger han.

 ?? ARKIVBILD: JAN AHLSTRÖM ?? Faksimil ur Göteborgs-posten den 11 september 1989, efter mordet på Bussaba Carlsson.
ARKIVBILD: JAN AHLSTRÖM Faksimil ur Göteborgs-posten den 11 september 1989, efter mordet på Bussaba Carlsson.
 ?? ?? Åklagare Mats Ihlbom berättar att ny bevisning omkullkast­ade deras teori. De är nu tillbaka på ruta ett.
Åklagare Mats Ihlbom berättar att ny bevisning omkullkast­ade deras teori. De är nu tillbaka på ruta ett.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden