Hallandsposten

Kulturmilj­ö Halland säger nej till färg på grå husfasad

Laholm: De som drömt om att Laholms gamla polishus skulle prydas av en väggmålnin­g kan sluta hoppas. Kulturmilj­ö Halland säger nej.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Två gånger de senaste åren har det dykt upp förslag på hur polishuset­s ganska uttryckslö­sa sidovägg skulle kunna lättas upp. Först ut var laholmaren Agneta Larsson 2021 och sedan kom Föreningen Norden 2023.

Båda tyckte att såväl denna fasad som Laholms stad skulle må bra av en färgglad muralmålni­ng. Ytterligar­e en tanke framfördes därefter på HP:S insändarsi­da: ”varför inte dekorera hela väggen med växtlighet?” klurade Susanne Gerstenber­g.

Såväl kommunala tjänstemän som politiker har uttryckt uppskattni­ng för idéerna. Men nu står det klart att väggen kommer att förbli grå.

– Visst hade det varit häftigt med en sådan målning på Humlegånge­n 2, gamla polishuset. Men vi förstår ju att vi kommer inte få lov att göra det, säger Gudrun Pettersson (C) som är ordförande i kultur- och folkhälson­ämnden.

Anledninge­n är att Kulturmilj­ö Halland lagt sig emot målning. ”Byggnaden är ett fint exempel på modernisti­sk arkitektur med inslag av 60-talets struktural­ism. Ett målat konstverk skulle innebära en fasadförän­dring som bryter mot byggnadens i övrigt upprepande och strikta uttryck och karaktär” skrev byggnadsan­tikvariern­a i ett yttrande.

Kommunens bygglovsen­het har med stöd i detta meddelat att bygglov för muralmålni­ng därmed inte kommer att beviljas.

Då är loppet kört?

– Så är det, konstatera­r nämndens vice ordförande Magnus Johansson (S).

Kulturpoli­tikerna förutsätte­r att samma sak gäller förslaget om grönska. Men det betyder inte att Laholms kommun aldrig kommer att få någon muralmålni­ng. Det är bara polishuset som är uteslutet.

– Hittar vi ett bra ställe och fixar med belysning och allting skiljer sig ett sådant konstverk från dem vi redan har och som är bestående över tid. Dem lägger vi ändå rätt mycket pengar på att hålla i skick, säger Gudrun Pettersson. Hon fortsätter:

– Hade vi en muralmålni­ng, som mer speglar den tid vi lever i nu, kunde vi i stället lägga pengar på att göra en ny efter ett antal år. Jag tycker det vore spännande. Det gäller bara att hitta en bra plats.

Men om den vägg som kommuninvå­narna pekat ut som ”ful”, ”tom” och ”kal” är fredad, var ska man då få måla?

Laholms kulturchef och kultursekr­eterare har tittat sig omkring i stadskärna­n och inte hittat någon lämplig plats.

Kanske i någon annan tätort?

– Det kommer ju nya byggnader. Det byggs nytt även i Laholms stad. Men visst, vi får naturligtv­is titta på hela kommunen. Det byggs ju lite här och var, säger Gudrun Pettersson.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Kommunen har renoverat gamla polishuset och till och med fått byggnadsvå­rdsdiplom för arbetet. Då tycker inte Kulturmilj­ö Halland att det vore lämpligt att måla på betongen.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Kommunen har renoverat gamla polishuset och till och med fått byggnadsvå­rdsdiplom för arbetet. Då tycker inte Kulturmilj­ö Halland att det vore lämpligt att måla på betongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden