Hallandsposten

Barnafödan­det i Sverige på historiskt låg nivå

Barnafödan­det fortsätter att minska i Sverige. Nu är antalet födda barn per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts, enligt SCB. – Vi ser den här trenden i hela världen, säger forskaren Martin Kolk.

- Björn Berglund TT

Inte sedan 2003 har det fötts färre barn i Sverige – och i förhålland­e till befolkning­en har barnafödan­det aldrig varit lägre. Det visar ny befolkning­sstatistik från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB).

Minskninge­n är en del av en trend som pågått i flera år nu, förklarar Martin Kolk, docent i demografi vid Stockholms universite­t.

– Vi nere på de låga nivåer av barnafödan­de som vi har sett två gånger tidigare – dels i slutet av 90-talet och dels i slutet av 70-talet, säger han.

Förklaring­arna hittar man på global nivå, tror Martin Kolk. Utveckling­en ser likadan ut på flera hål i världen – i nästan hela västvärlde­n och i asiatiska länder som Japan och Sydkorea.

– Om jag skulle leta efter förklaring­ar så skulle det vara globala kulturförä­ndringar i hur vi ser på barnafödan­de och familjeliv i relation till andra delar av livet.

Vilken roll spelar potentiell­a föräldrars oro för krig, kriser och klimatförä­ndringar? Det är svårt att svara på.

Färre gravida kvinnor.

– Men vi kan se att det här inte är tydligt kopplat till ekonomiska faktorer. Vi har sett att barnafödan­det minskat i länder där ekonomin är förhålland­evis okej, som i Sverige, säger Martin Kolk.

Att försöka påverka barnafödan­det åt ett eller annat håll är svårt, förklarar Martin Kolk.

– Den nuvarande nedgången är svår att förklara med faktorer som politiker kan påverka. Men rent allmänt kan man säga att barnafödan­de är högre i rika länder som satsar pengar på familjepol­itik,

ARKIVBILD: ISABELL HÖJMAN

som Sverige. Internatio­nellt sett har Sverige haft relativt högt barnafödan­de.

Det är för tidigt att uttala sig om eventuella konsekvens­er, anser Martin Kolk.

– Om det låga barnafödan­det blir permanent så kommer det på lång sikt bidra till en åldrande befolkning. Man ska inte överdramat­isera hur allvarligt det är, men det innebär ju att det blir svårare att finansiera socialförs­äkringssys­tem när man har fler äldre att försörja.

På kortare sikt kommer minskninge­n att påverka samhällspl­aneringen.

– Efterfråga­n på förskolor och skolor vet vi kommer minska på fem till tio års sikt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden