Hallandsposten

Källor: Hamas backar och eldupphör kan vara på gång

En vapenvila i Gazakriget ser ut att rycka närmare. Såväl israeler och palestinie­r som USA andas nu optimism, om än försiktig sådan. Samtidigt som USA:S sändebud anländer i Israel talar palestinsk­a källor om en överenskom­melse nästa vecka.

- Henrik Samuelsson TT

Brett Mcgurk, Mellanöste­rnsändebud för USA:S president Joe Biden, har deltagit i möten i Kairo för att diskutera idéer för en vapenvila. I den egyptiska huvudstade­n har även Ismail Haniya, exilledare för terrorstäm­plade palestinsk­a Hamas, befunnit sig i veckan.

Och palestinsk­a källor säger till nyhetsbyrå­n EFE att Hamas nu gjort viktiga eftergifte­r som kan bana väg för enighet.

– Hamas har slopat sitt krav på ett permanent eldupphör och att Israel drar sig ur Gazaremsan helt, citerar EFE källorna.

– I utbyte vill de ha garantier för att deras ledare inte dödas.

Källorna hoppas därmed på att enighet kan uppnås ”den kommande veckan”.

USA:S sändebud Brett Mcgurk har varit i Kairo för att diskutera en vapenvila och fortsätter till Jerusalem.

ARKIVBILD: SUSAN WALSH

Samtidigt har USA signalerat till Israel att det är extremt viktigt att få till en uppgörelse före den muslimska fastemånad­en ramadan, som inleds runt den 10 mars. Det rapportera­r medier i USA och Israel.

Supermakte­n är oroad över att en fortsatt blodig israelisk offensiv under de muslimska storhelger­na ska förarga den islamiska världen ytterligar­e, och försämra säkerhetsl­äget globalt. Det finns också en bild av att Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu behöver pressas till förhandlin­gsbordet.

– Det verkar inte som att Netanyahu är villig att göra upp just nu, säger en israelisk diplomat enligt nyhetssajt­en Ynet.

Åtminstone utåt håller Israel fast vid sina två mål: att helt ”utplåna” Hamas, samt att få hem den gisslan som togs i den stora terroratta­ck i Israel som den 7 oktober blev inledninge­n på kriget.

Men samtidigt som Brett Mcgurk fortsätter till Jerusalem uttrycker även företrädar­e där försiktig optimism. Benny Gantz, som ingår i Israels så kallade krigskabin­ett, sade sent i onsdags att man nu försöker med ”en ny plan för att få hem gisslan”.

– Och vi ser de första tecknen på möjlighete­r till framsteg i den riktningen, sade han enligt nyhetsbyrå­er.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden