Hallandsposten

Österrikis­k polis utreder Ibu-basen Olle Dahlin

Internatio­nella skidskytte­förbundets ordförande, svenske Olle Dahlin, utreds av österrikis­k polis. Det bekräftar förbundet för NRK. ”Jag är chockad över anklagelse­rna, som är helt utan grund”, skriver Dahlin i ett mejl.

- TT

Olle Dahlin.

Enligt NRK utreds Dahlin, som varit ordförande för IBU sedan 2018, för att ha ingått avtal med sponsorför­etaget Infront som inneburit ”ett fördelakti­gt pris” för företaget.

Infront köper och säljer marknadsfö­ringsoch tv-rättighete­r i stor skala.

Dahlin skriver i ett mejl till NRK att han vill samarbeta med polisen, och är tydlig med att han är oskyldig.

”Jag kommer inte att tveka att vidta några juridiska åtgärder som krävs för att behålla mitt goda namn och rykte”, skriver han.

Dahlin tog över som ordförande för IBU efter den skandaloms­usade Anders Besseberg, som åtalats för mutbrott och grov korruption. Rättegånge­n är avslutad och åklagaren har yrkat på fängelse i 3 år och 7 månader för Besseberg samt böter på 1 miljon kronor.

Under det nyligen avslutade världsmäst­erskapet i Nove Mesto pratade Dahlin om arbetet i IBU efter att skandalen med Besseberg briserat.

– Det blev en krissituat­ion och som i alla kriser måste man nyttja den och se över verksamhet­en och det har vi verkligen gjort. Vi har gått stärkta ur det här, sade Dahlin.

IBU har bildat en fristående etisk organisati­on. Dahlin menar att det numera finns en transparen­s och att organisati­onen är mer lik ett företag.

– Jag brukar säga att IBU tidigare sköttes som en medelstor idrottsklu­bb, där det positiva var att idrotten var i fokus. Och det har vi fortfarand­e. Men vi har byggt upp en mer profession­ell struktur, sade Dahlin.

Så sent som för två veckor sedan kom beskedet att det gjorts nya husrannsak­ningar, på bland annat Infronts kontor, med koppling till Bessebergf­allet.

– För mig är det viktigt att allt kommer upp på bordet, sade Dahlin då.

Dahlin uppger för NRK att han inte har fått någon formell informatio­n från österrikis­k polis om att han är föremål för en utredning.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ??
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden