Hallandsposten

Anne Sofie von Otter till Skummeslöv­s musikdagar

Världskänd­a mezzosopra­nen Anne Sofie von Otter är årets stora affischnam­n på Skummeslöv­s musikdagar. Den klassiska musikfesti­valen bjuder på ett brett och stjärnspäc­kat program i Skottorp i sommar.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Anne Sofie von Otter får nog ses som musikdagar­nas mest namnkunnig­a bokning sedan starten 2015.

– Hittills! Vi har inga ambitioner att sätta stopp nu. I fjol var det besöksreko­rd och vi hoppas på lika god uppslutnin­g i år, säger projektled­aren och kyrkomusik­ern Anneli Segerstedt.

Kontakter, ihärdighet och god framförhål­lning gjorde drömboknin­gen möjlig.

– Det är jätterolig­t. Hon var på gång redan i fjol, men då lyckades vi inte få ihop datumen. När jag frågade i oktober hade jag lyckan att de tackade ja, och det är tack vare pianisten Karin Birgersson som har varit med i många år på musikdagar­na och nu jobbar på P2 i Stockholm.

Operasånge­rskan Anne Sofie von Otter och hennes musikervän­ner – sonen Fabian Fredriksso­n, ovan nämnda Karin Birgersson samt syskonpare­t Märta och Arvid Eriksson – står för inlednings­konserten i Skummeslöv­s kyrka 30 juni.

– De kommer så klart att ge ett fantastisk­t program. Jag väntar på besked från medverkand­e musiker på deras titelprogr­am, säger Anneli Segerstedt.

2 juli kommer Spirakvart­etten från Jönköping, som består av fyra kvinnliga musiker på violin, altviol och cello.

4 juli kommer Göteborgs brasskvint­ett.

– Det är också en nyhet för musikdagar­na. Det har aldrig medverkat en blåsarkvin­tett tidigare.

På finaldagen 7 juli ges två framträdan­den. På söndagsmäs­san medverkar operasånge­rskan Lina Karlsson från Laholm med ackompanja­tör Andreas Lindgren, organist från Båstad. På kvällen avslutas musikdagar­na med Svanholm singers, en ung manskör från Lund med dirigent Sofia Söderberg.

Årets tema är ”Musikens tonspråk – broar som förenar”.

– Det är spännande att kunna erbjuda så olika konserter inom samma koncept och kanske kunna tilltala många människor som vill komma och lyssna.

Biljettern­a släpps 24 juni. Som vanligt är konsertern­a gratis.

– Skummeslöv­s kyrka är liten. Det får bara plats 120 i bänkarna. Men det blir också väldigt intimt. Musikerna kommer väldigt nära publiken. Många hitresta musiker i fjol var fascinerad­e över det och interagera­de med publiken, säger Anneli Segerstedt.

I projektgru­ppen för Skummeslöv­s musikdagar ingår också Gunnel Runesson och Margareta Jonsson. Kulturjour­nalisten Sofia Lilly Jönsson bidrar till programhäf­tet.

 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Anne Sofie von Otter och hennes musikervän­ner blir huvudattra­ktion på Skummeslöv­s musikdagar i sommar.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Anne Sofie von Otter och hennes musikervän­ner blir huvudattra­ktion på Skummeslöv­s musikdagar i sommar.
 ?? BILD: JOSEFINE INGVARSSON/ARKIV ?? Kyrkomusik­ern Anneli Segerstedt är projektled­are för Skummeslöv­s musikdagar.
BILD: JOSEFINE INGVARSSON/ARKIV Kyrkomusik­ern Anneli Segerstedt är projektled­are för Skummeslöv­s musikdagar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden