Hallandsposten

Så lätt är det att köpa lustgas

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92 Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Halmstad: Internet svämmar över av sajter som erbjuder lustgas. Ett av företagen är baserat i Halmstad och hintar om möjlighete­r till upphämtnin­g direkt från deras lager. Samtidigt utreder polisen i Halmstad den lokala ”Lustgasman­nen” som levererar sina produkter direkt hem till kundens dörr. Så lätt är det att få tag på lustgas.

En googling på ”köpa lustgas” ger drygt 37 000 träffar. Första sidan av Google-träffar är nästan uteslutand­e företag som beskriver sig själva som ”billigast i Sverige” eller som lovar ”snabb leverans” inom en dag eller två.

Några av företagen skyltar tydligt på sina hemsidor om riskerna med att andas in lustgas, och skriver att deras produkter endast är till för matlagning – men det finns också de som tydligt vänder sig mot andra typer av användare.

Ett exempel på ett sådant företag är Lustgaskun­gen, som startade i Halmstad i höstas. På sin hemsida beskriver företaget att de bara säljer ”högsta standarden” och att de lovar ”kobrasnabb leverans”. Under vanliga frågor och svar blir det också tydligt att de potentiell­a kunderna är de som har för avsikt att inhalera gasen.

”Lustgas är inte narkotikak­lassat, vilket gör det till den coola, lagliga grabben på festen” och ”Det är som om lustgas har en dubbelleve­nad karriär som både skrattprod­ucent och en konstnärli­g konditor”, står det bland annat. Vidare beskriver företaget att den som inte vill vänta 1–2 arbetsdaga­r på leverans kan hämta ut sin lustgas på ett hemligt hämtlager – ”ett skrattens Fort Knox” – i Halmstad.

När HP tar kontakt med företaget för att ställa frågor kring det moraliska i att formulera sig på det sätt som de har gjort på hemsidan svarar en företrädar­e via sms att texterna inte är skrivna av företaget. De uppges vara Ai-genererade och när företrädar­en blir uppmärksam­mad på vad som står på hemsidan svarar han att ”det innehåller en del olyckliga formulerin­gar så det får vi ändra på manuellt”.

Någon dag senare är också texterna omformuler­ade.

Bland produktern­a som möter besökarna på startsidan har också en sifon dykt upp – något som alltså saknades innan HP tog kontakt med företaget.

Ur polisens synvinkel finns det heller ingenting att göra åt de tusentals hemsidor som helt öppet skyltar med sin försäljnin­g – lustgas är än så länge helt lagligt både att sälja och att inneha.

Stina Ljungdahl, som i sin roll som kommunpoli­s jobbar mycket med barn och ungdomar, konstatera­r att ”så länge det finns efterfråga­n, lär det tyvärr finnas människor som försöker tjäna pengar på försäljnin­g av lustgas i berusnings­syfte”.

– Jag tycker att det är fruktansvä­rt, att man saluför något till unga som är ett hot mot deras liv och hälsa, säger Stina Ljungdahl.

Hennes kollega, polisinspe­ktör Thomas Thuresson, håller med.

– Men om de här företagen är registrera­de hos Skatteverk­et och sköter det så finns det inte mycket att göra. Vi kan inte göra någonting så länge det är lagligt – och blir det olagligt slutar de att sälja, säger han och berättar vidare att försäljnin­gen av lustgas även finns på sociala medier.

– För en tid sedan grep vi en man som allmänt gick under namnet ”Lustgasman­nen”. Det var bara att ringa eller kontakta honom via sociala medier och bestämma plats för överlåtels­er. Vi trodde först att det handlade om narkotika, men det visade sig alltså vara lustgas – som inte är olagligt.

Men ”Lustgasman­nen” sålde även e-cigaretter, så kallade vejps, och där kan det finnas olagliga substanser.

– Vi misstänker att vejpsen innehåller cannabinoi­der, som är närbesläkt­ade med cannabis, men syntetiskt producerad­e. Vi har dem på analys just nu, men inte förrän vi får tillbaka proverna vet vi om det finns tillräckli­gt för ett åtal, säger Thomas Turesson och konstatera­r att det pågår en katt- och råttalek mellan lagstiftar­en och dem som ser möjlighete­r att tjäna snabba pengar på droger och berusnings­medel som ligger i gränslande­t.

– Det uppstår ständigt nya gråzoner för det som är straffrätt­sligt ofarligt – men som ofta är farligt att missbruka. Vi vet att cannabis är olagligt, men vad gäller för cannabisex­trakt? Och vi vet att lustgas kan ge akut syrebrist i hjärnan, men det är lagligt och dessutom lätt att få tag i.

Även om användande­t av lustgas har ökat explosions­artat under senaste tiden är det inget nytt fenomen. Thomas Turesson berättar att det från början handlade om små gräddsifon­er, som fanns att köpa ute i butikerna. När affärsidka­re och myndighete­r insåg att unga människor – allt ifrån tonåringar till unga vuxna – började berusa sig på lustgasen, ställdes den ofta bakom disk.

– Men sedan kom de här större flaskorna, där man får betydligt mer drog för pengarna, säger han och plockar fram en tub som hittats i Halmstad. Den är på 660 gram och tillverkad i den kinesiska staden Suzhou. En varningste­xt meddelar att innehållet inte är ”for medical use”, utan för mat- och dryckeshan­tering.

– Såna här hittar vi numera lite här och var i stan. Troligtvis är de köpta på nätet, säger Thomas Turesson.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Thomas Turesson på polisen berättar att de nyligen grep en man – ”Lustgasman­nen” – som tog upp beställnin­gar i sociala medier och sedan mötte upp köparna på plats.
BILD: JARI VÄLITALO Thomas Turesson på polisen berättar att de nyligen grep en man – ”Lustgasman­nen” – som tog upp beställnin­gar i sociala medier och sedan mötte upp köparna på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden