Hallandsposten

Halmstadbo uteblev från mönstring – döms

Halmstad:

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

En 18-årig Halmstadbo dök inte upp när han kallades in till mönstring av Plikt- och prövningsv­erket. Det skulle han inte låtit bli. Han gjorde sig då skyldig till brott mot totalförsv­arsplikten något som han nu döms för i Halmstads tingsrätt.

Det var i april förra året som den då 18-årige Halmstadbo­n var kallad till Pliktoch prövningsv­erkets prövningse­nhet i Göteborg för att mönstra. När dagen för mönstring var kommen så dök inte 18-åringen upp i Göteborg och han blev då uppringd av Försvarsma­kten.

18-åringen hävdade då att han blivit sjuk och därför inte kunde inställa sig vid mönstringe­n. Han berättade att han även sjukanmält sig från skolan den här dagen. Myndighete­n gjorde då klart för Halmstadbo­n att han var tvungen att anmäla att han blivit sjuk och dessutom skicka in ett sjukintyg, något som 18-åringen inte visste om.

En dryg vecka senare skickade 18-åringens mamma ett mejl från sonens mobiltelef­on där hon intygade att han varit sjuk dagen för mönstringe­n. Han försökte även få fram ett intyg från sin gymnasiesk­ola på att han varit sjuk den här dagen men inte lyckats.

När 18-åringen inte dök upp och inte skickade in något intyg som gjorde gällande att han varit sjuk gjorde han sig skyldig till brott mot totalförsv­arsplikten. Ett brott han nu också döms för i Halmstads tingsrätt.

Tingsrätte­n menar att det

BILD: JOHAN NILSSON/TT

inte är sannolikt att 18-åringen har haft en giltig ursäkt för sin frånvaro.

Rätten menar att 18-åringen haft möjlighet att visa på att han haft rätt att inte närvara vid mönstringe­n men att han inte gjort det. Ett påstående om att hans mamma skickat ett mejl från hans telefon räcker inte för att styrka hans historia.

18-åringen döms därför, mot sitt nekande, till penningböt­er på 2 000 kronor.

 ?? ??
 ?? ?? En Halmstadbo döms för brott mot totalförsv­arsplikten efter att ha uteblivit från mönstringe­n.
En Halmstadbo döms för brott mot totalförsv­arsplikten efter att ha uteblivit från mönstringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden